Със синдикатите се разбрахме та 1 юли, според приходите в държавния бюджет, да актуализираме нивата на пенсиите и на минималната работна заплата. Наадявам се, че това нещо ще бъде факт". Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред НОВИНИТЕ в 7 на телевизия ПРО.БГ. Той уточни, че увеличението не трябва да бъде по-малко от 5 %. "Колко ще бъде точно ще се види, когато се прегледа изпълнението на бюджета за полугодието", каза министър Млденов.

Той определи безработицата като най-голямата тежест през тази година: "Ситуацията на пазара на труда не е никак добра. Нивото на безработица към края на този месец ще бъде около 10%., т.е. толкова, колкото е средно в Европейския съюз. Това, което предлагаме като мерки и които стартирахме, е по линия на Националния план по заетостта. За съжаление средствата не са много - около 65 млн. лв., но ние ги компенсираме със средствата от Европейския социален фонд.  Някъде около 250 милиона могат да бъдат усвоени по оперативната програма „Човешки ресурси" през тази година и по нея да бъдат квалифицирани около 250 хиляди души и да запазим заетост и да създадем заетост."

По повод предложените два варианта за пенсионна реформа от 2012 г. Младенов коментира, че се надява до две години пазарът на труда да се стабилизира, което е необходимо условие за началото на реформата. „Имаме нестабилна пенсионна система в момента. Правилно е това, което е  подготвено като варианти да се представи на хората и да направим финансовата пенсионна система устойчива", коментира министърът.

Министър Младенов се въздържа да коментира дали е необходима нова оптимизация на заетите в бюджетната сфера. На въпрос за коментарите на някои анализатори, че се готви смяната му в правителството Тотю Младенов отговори: "Аз съм свикнал с тези неща. По принцип се стремя да си върша работата. В момента, в който премиерът каже, че не му трябвам - ставам и си заминавам. Целта е да се направи нещо за хората и за бизнеса в кризата."

Несъгласие с подготвенат пенсионна реформа изрази в сутрешния блок на БНР вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов. Той каза, че КНСБ е против увеличаването на възрастта за пенсиониране. Синдикатът обаче подкрепя намерението за изплащане на действителния размер на пенсията.

Кокалов подчерта, че трябва да се насърчи осигуряването върху действителния размер на заплатата. „Не може да се говори за стабилизиране на системата, когато държавата намалява осигурителните вноски особено на бизнеса. Ако сравните с останалите страни от ЕС ние сме на едно от последните места по процент, заделен за пенсионните фондове", коментира Кокалов.

„Ние сме категорично против всякакво намаляване от тук нататък на осигурителните вноски. Всякакво стабилизиране на системата по-скоро е свързано с увеличаване на осигурителните вноски, имайки предвид застаряването на населението", посочи още вицепрезидентът на КНСБ.