След като две години не стигнаха на парламента да обсъди възможността пенсионните фондове да финансират инфраструктурни проекти, се оказа, че това може да се случи за броени дни. В четвъртък социалната комисия единодушно прие поправка в Кодекса за социално осигуряване, която дава възможност на пенсионните фондове да инвестират в облигации, издадени специално за финансирането на инфраструктурни проекти.

Другата седмица депутатите ще гласуват измененията в пленарната зала едновременно и на първо, и на второ четене. Идеята беше лансирана още през 2003 г. от тогавашния вицепремиер Лидия Шулева, а от 2007 насам представители на пенсионните фондове периодично настояват за това.

Вносител на сегашното предложение е шефът на икономическата комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев. "Това е антикризисна мярка и не се прави, за да има полза сегашното правителство. Самото издаване на облигациите ще остане за следващото правителство", каза пред "Дневник" Цонев, в отговор на въпроса защо промяната се случва на финала на мандата на сегашното мнозинство.

Според поправките в Кодекса на пенсионните фондове ще бъде позволено да инвестират в корпоративни облигации, издадени или гарантирани от банки с над 50% държавно участие - български или от страна - членка на ЕС, предназначени да финансират инфраструктурни проекти. Като такива са посочени магистрална и първокласна автотранспортна и жп инфраструктура, летища, пристанища, системи за комуникация, съоръжения за производство и пренос на енергия и енергийни ресурси, водоснабдяване, канализация и пречиствателни станции, съоръжения за съхранение и преработка на битови и строителни отпадъци и др. национални, регионални или общински проекти. Единствената кредитна институция в България с над 50% държавно участие е банката за развитие.

Пенсионните фондове сами ще преценяват в кои проекти да инвестират чрез  облигации. Те ще могат да влагат в ценните книжа максимум 10% от активите си. Към края на март дружествата управляват общо над 2.4 млрд. лв. и ако всички се възползват от тавана, за инфраструктурни инвестиции ще се заделят общо около 240 млн. лв.

Според антикризисния план "Станишев" бюджетът трябваше да отпусне 2.5 млрд. лв. основно за такива проекти, но перото със сигурност ще се ореже заради намалелите приходи в резултат на кризата.

Председателят на комитета по инвестициите в асоциацията на пенсионните дружества (БАДДПО) Милен Марков каза пред "Дневник", че идеята е поела към реализацията си, след като в края на миналата година в обсъждането се е включила Българската банка за развитие (ББР).

Пробивът е станал, след като идеята, средствата да се набират чрез държавни ценни книжа, се е трансформирала в набиране чрез облигации. Вторият вариант вече е бил подкрепен от финансовия министър Пламен Орешарски, който категорично не е приемал държавата да емитира книжа.

Според Марков, фондовете имат интерес да инвестират в такива облигации и всяко дружество ще преценява само дали отделната емисия е подходяща за него и дали да си купи от нея. "Разбира се, че ще се възползваме, все пак това е нискорискова инвестиция с добра доходност, а и така ще се подпомогне икономиката на страната", коментира председателят на асоциацията на пенсионните дружества Никола Абаджиев.

Точната схема на финансиране чрез емитирането на облигации още не е ясна, тепърва ще се съгласува между банката за развитие и пенсионните дружества, обясниха  от кредитната институция. Има два варианта. При единия самият инвеститор в конкретния проект емитира облигации, които се купуват от пенсионните дружества. Вторият вариант предвижда възможността банката да е емитент на книжата, като отново пенсионните компании изкупуват емисията. При него инвеститорите първо кандидатстват с проекти в банката и тя заедно с пенсионните дружества ги анализира, оценява и решава дали да се емитира емисия.

От банката допълниха още, че чрез облигационната схема ще могат да се финансират частни, публични и общински проекти, както и публично-частни партньорства в областта на инфраструктурата, енергетиката, възобновяеми източници.

Депутатите от управляващата коалиция наблегнаха на обяснението, че това е и антикризисна мярка, и от полза на осигурителната система. Председателят на бюджетната комисия и депутат от БСП Румен Овчаров заяви, че конкретните поводи за приемането на проекта са два - единият е намалената доходност от инвестициите на пенсионните фондове, а другият - състоянието, в което се намира българската икономика.

Според Овчаров е по-добре част от парите на пенсионните фондове да се инвестират в българската икономика, а не да се държат в нискодоходни инструменти в чужбина. Христина Христова от НДСВ коментира, че още в средата на миналата година при първите сигнали за криза у нас е трябвало да бъдат дадени такива възможности на пенсионните фондове.

Въпреки че в социалната комисия поправката е подкрепена и от представителите на опозицията, Евгени Чачев от ДСБ определи момента за такива промени като неподходящ. "Това просто е част от предизборната програма на правителството, толкова пари бяха налети в банката за развитие, не знам до момента да е вложен и един лев в инфраструктура", коментира Чачев.