Някои топлофикационни дружества няма да начислят в стойността на услугите си увеличението на цените, предвидено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 1 април 2012 г. Те ще продават под пределните цени, определени от регулатора до 1 юли 2012 г., когато започва новият регулационен ценови период. Това каза пред БТА Валентин Терзийски, изпълнителен директор на "Топлофикация Плевен" и заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Под пределните цени, разписани от регулатора, ще предоставят услугата подгряване и доставка на топла вода топлофикационните дружества в Пловдив, Плевен, Велико Търново, Враца, Бургас.

Терзийски посочи, че всяко дружество се съобразява с конюнктурата на пазара и потребителите си и в някои градове увеличенията няма да се прилагат, за да могат топлофикационните дружества да задържат клиентите си.

Представителят на Асоциацията на топлофикационните дружества припомни, че въведените от ДКЕВР изменения са служебни, свързани само с промяната на цената на природния газ.

Терзийски коментира, че от началото на новия ценови период - 1 юли 2012 г. , ДКЕВР ще въведе нов принцип на регулация - на база норма на възвращаемост на капитала. В момента цените на топлофикационните услуги се определят въз основа горна граница на приходи. В правомощията на ДКЕВР е да определя метода на регулация и съответно цените, които се получават при него, но се надявам, че при всички случаи ще стигнем до поевтиняване на услугите на топлофикациите до краен клиент, прогнозира Терзийски. Според него по този начин дружествата ще могат да разширят клиентската си база.

Продължават затрудненията на топлофикациите за разплащане на задълженията към "Булгаргаз", коментира още Терзийски. Тези затруднения по думите му са свързани с разминаването на паричните потоци, регулирани чрез нормативната уредба. Топлофикациите купуват природен газ и трябва да го заплащат текущо в месеца на доставката, а за енергията, която произвеждат, получават пари от клиентите си след още един месец. Тъй като консумацията на природен газ през зимния сезон е доста висока и съответно и фактурите, които издаваме за топлинна енергия са с около два месеца закъснение, през това време се натрупват винаги задължения към основния ни доставчик, каза Валентин Терзийски.

Той коментира, че с топлофикационните дружества се обсъждат промените в сектор топлоенергетика в Закона за енергетиката (ЗЕ) и в промените ще залегнат основните искания на топлофикациите. Основното ни настояване е топлофикационните дружества, които работят на природен газ, да получават горивото директно от доставчика "Булгаргаз" (сега някои дружества получават гориво чрез посредник и това повишава цените допълнително).

Другото настояване на топлофикациите е услугата дялово разпределение да се извършва на пазарен принцип и клиентът да има право да определя правилата. Това означава потребителите да имат право на избор за начина на отчитане и да има директни договори с наетата за това фирма, заяви Валентин Терзийски. В тези директни договори с фирмата (било тя фирма за дялово разпределение, топлофикационно дружество или фирма за енергиен мениджмънт), клиентът трябва да може да постави своите условия и права, каза Терзийски. Така по думите му клиентите ще имат не само задължението да плащат, но и правото да посочат начина на отчитане на енергията и информацията, която искат да получат.