Държавните университети искат от юли да приемат студенти в платено обучение, но не на принципа на споделеното финансиране, а на принципа студентите да плащат определен процент, защото висшите училища имат нужда от тези пари. Това заяви пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от bTV.

Попитан кои студенти ще се съгласят да се обучават при тези условия, Игнатов посочи, че например студент, който много иска да учи право, но е последен в списъка, ще може да си плаща обучението.

Най-доброто, но то практически е неосъществимо, е висшите училища да приемат над заявената бройка всички свободни места с платено обучение, посочи министърът. Сергей Игнатов отбеляза, че проблемът е в това, че университетите не могат да изпълнят и този прием, който са заявили, и това трябва да се оцени от ректорите.

Академичният съвет на Софийския университет предложи през миналата седмица държавните университети да имат право да приемат студенти платено обучение до 10%от свободния си капацитет.

Юристите от МОМН и от парламента сега подготвят изменение и допълнение на Закона за висшето образование, съобщи днес министър Игнатов. Имаме предложение за текста от закона от СУ, като се предлага платеното обучение да обхване студентите над държавната поръчка до изпълнение на свободния образователен капацитет, добави той.

По думите на Сергей Игнатов се обсъжда също дали не е възможно например 10% и от бройката, която е в държавната поръчка, да влезе, защото в някои университети капацитетът съвпада с това, което те са заявили.

В момента не само Софийският университет, но и ректори на други висши училища искат платено обучение, заяви министърът. Игнатов отбеляза, че наистина има незаети места и през тази година всички университети са си повишили бройките за прием с надеждата, че ще дойдат повече студенти.

Най-добрата форма е да бъде споделено финансирането, както е в европейските страни, но мисля, че то към момента у нас не може да се въведе, защото "ще удари студентите", посочи министър Игнатов.