Работна група ще обсъди мерките за намаляване на административната тежест за бизнеса. Ще се изработи нов ЗОП или поправки към действащия, са обсъдили министър-председателят и бизнесът на днешната си среща в Министерския съвет, предаде news.bg.

Целта е да има равен достъп за бизнеса до обществени поръчки.
Премиерът провежда две последователни консултации - с работодателите и с национално представителните организации на работниците и служителите.

1200 различни разрешителни режима смущават бизнеса, стана ясно от брифинга след срещата. Това според министър-председателя е рекорден брой административна тежест. Трудно е сега да кажем от 1200 режима колко ще останат, но тези, които са по европейски стандарти и директиви, ще останат, категоричен бе той.

Орешарски обеща и по-евтини такси за бизнеса. Не си поставяме бройка, а всички режими трябва да станат по-леки и лесни за изпълнение от бизнеса, смята премиерът.

Шефът на БСК Сашо Дончев обясни, че с умерен оптимизъм приключва днешната среща с министър-председателя. Не знам как стигнахме дотам, че по-малко се вярва на предприемачите, обясни той. Ужасяващи според него са тези 1200 разрешителни режима, които тормозят бизнеса.

Дончев е категоричен, че тези режими трябва да се намалят. Това ще промени държавата, категоричен бе той и изрази увереността, че една такава стъпка ще се отрази върху живота на всички.

Васил Велев от АИКБ също сподели оптимизма си, с който си тръгва от срещата с Пламен Орешарски.

Обсъден е и проектобюджетът за следващата година и, по думите му, решителната крачка може да бъде направена именно с него. Той се надява следващата година да можем да се поздравим с една по-добра бизнес среда.

От АИКБ искат да се възстанови и работата на Съвета за икономически растеж.

Огнян Донев от КРИБ посочи от своя страна, че ако се създадат възможности българският бизнес да работи нормално, в една нормална среда, ще се създадат повече работни места и ще се увеличи благосъстоянието на народа.