АЕЦ"Козлодуй" може да поиска увеличение на цената на тока от лятото с 24%, заяви в интервю за БНР изпълнителният директор на централата Иван Генов.

Това поскъпване ще се наложи, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не се съобрази със сегашното искане на централата за 18% увеличение от началото на годината, допълни Иван Генов.

Според Иван Генов, за да няма драстично поскъпване на тока за бита след спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", трябва да се намали печалбата на електроразпределителните дружества.

Междувременно в "Денят започва" по БНТ министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров почти призна, че не вярва в отварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Индиректно стана ясно, че шумът, който се вдига около двата енергоблока, е за да получи държавата по-големи компенсации за затварянето им.

"Не виждам защо България да не използва ситуацията с кризата в региона и да иска по-големи компенсации", каза Румен Овчаров.

Той посочи като пример, че преди да затвори своите ядрени блокове, Словакия е използвала всички механизми да убеди страните-членки на Европейския съюз за това, че не трябва да затваря блоковете си, на която съюзът е отказал, и след това са били повишени компенсациите й.