След кратко боледуване почина председателят на БАН акад. Стефан Додунеков, съобщиха от Българската академия на анауките.

Акад. проф. д.м.н. Стефан Додунеков беше избран на този пост през юни и встъпи в длъжност на 20-и същия месец. Мандатът му беше четиригодишен.

Другите кандидати бяха физикът академик Александър Петров и биофизикът член-кореспондент Андон Косев. Додунеков започна мандата си в академията с умерено отношения към институциите и много планове за развитието на академията, сред които и идеята БАН да популяризира работата си чрез собствена информационна агенция на научна тематика, припомня bTV.

Акад. Додунеков е роден през 1945 г. и завършва математика в Софийския университет през 1968 година. Има над 35 години преподавателска дейност в български и в чужди университети. Написал е три книги и 12 учебници и учебни пособия по математика за средните училища.

От 2001 г. акад. Додунеков е председател на Съюза на математиците в България. Президент е на Математически съюз на Югоизточна Европа. Преподавал е в Софийския и Великотърновския университет, Бургаския свободен университет, Югозападния университет в Благоевград. Акад. Стефан Додунеков е директор на Института по математика и информатика към БАН от 1999 г.

Поклонението е ще се състои на 8 август 2012 г. от 10 до 12 часа в Големия салон на БАН на ул. „15 ноември" 1. Погребението ще се бъде на 9 август 2012 г. в гр. Килифарево.