Мартенският сняг вече второ денонощие блокира страната. Обстановката е усложнена, съобщават от „Гражданска защита". Пътищата са проходими при зимни условия, което налага шофиране с повишено внимание и съобразена скорост.

Въпреки уверенията на Столична община, че се чисти цяла нощ, от Центъра за градска мобилност признаха, че булевардите, по които се движи масовият градски транспорт, не са почистени.

Сутринта към 7,30 часа имаше закъсали автобуси и тролеи. В жк „Люлин" тролеите от линия 6 не са могли д астигнат до последната спирка. Aвтобус 73 e блокиран до Нов български университет. Всички коли на градския транспорт се движат със закъснения между до 20 минути.

През изминалата нощ екипи на „Гражданска защита" са оказвали помощ на близо 100 закъсали автомобила в областите Разград, Шумен, Монтана и др. Това каза за „Хоризонт" дежурният в „Гражданска защита". Сред закъсалите са и две линейки с родилки. На различни места в страната седем села са без ток.

Сняг вали в цялата страна. На автомагистрала „Тракия" пътната настилка е мокра и заснежена. Затворен и в двете посоки е участъкът Бургас- Карнобат. Движението е отклонено по стария път. На АМ „Хемус" пътната настилка е мокра и заснежена. Поради снеговалеж е намалена видимостта от 50 до 200 метра в област Сливен, Шумен, Варна, Разград и Плевен. Затворени са проходите Троян - Кърнаре, Твърдица - Елена, Етрополе - Златица и Върбишки.

От агенция „Пътна инфраструктура" съобщиха, че са въведени следните ограничения: всички автомобили да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите Рожен, Пампорово, Превала и Печинско, областите Смолян, Добрич, Кърджали, Ардино, по пътя Любимец - Изворово, в общините Харманли и Тополовград.

До края на март е в сила забраната за преминаване на товарни автомобили с обща маса над 10 тона през прохода Шипка. Забранено е преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през област Кърджали, по пътя Белово - Юндола, Велинград - Сърница, Кърджали - Ардино, по пътя Монтана - Враца, Тополовград - Харманли и Кюстендил - Перник.

Временно затворени поради снегонавявания са пътищата Нова Загора - Петолъчката, Аксаково - Кичево, Шипка - Бузлуджа; в област Ямбол - пътищата в районите на село Калчево, село Победа, Тамарино, Чарган, Стралджа, Първенец и пътя Русе - Бяла.

Забранено е движението на товарни автомобили през Дюлинския проход поради свлачище, по пътя Арковна - Партизани и Бургас - Малко Търново.