Намаление на персонала във фирмите през следващите три месеца предвиждат половината от строителните предприемачи в област Плевен. Това показва актуално проучване на Териториалното бюро на Националния статистически институт, предоставено на БТА.

При нормална продължителност на работното време производственият график на наблюдаваните от статистиката 58 строителни фирми в региона е обезпечен с поръчки за около два месеца напред. Затрудненията в строителството са свързани с несигурната икономическа среда, според 82 на сто от предприемачите.

Преди година най-голям проблем за тях е била силната конкуренцията, но от декември миналата година негативите на световната криза и недостатъчното търсене са най-сериозното препятствие за развитието на дейността им, смятат ръководителите на фирми.

Към средата на тази година в областта се е увеличила активността на около една десета от строителните предприятия, затова част от мениджърите изразяват оптимистични прогнози за бъдещето, сочи анализът.

Строителството е на трето място по значение за икономиката на Плевен, след търговията и преработващата промишленост. Отрасълът заема дял от близо 7 на сто от общата реализация за шестмесечието в областта, като осъществените продажби са за близо 51 000 000 лева.