Търговски източници информират, че цените на слънчогледа, слънчогледовото масло и слънчогледовия шрот в черноморския регион продължават да се покачват, пише farmer.bg.

Търсенето на стоките от слънчогледовия комплекс на експортния пазар е стабилно, като се очертава значително увеличение на вноса от страна на Турция. Анализаторите, коментират, че конюнктурата е благоприятна за износителите, тъй като добивите от маслодайната култура в Русия, Украйна и ЕС са по-малки от първоначалните прогнози.

Украински агроспециалисти предупреждават, че и качеството на новата реколта може да се влоши в сравнение с предходния сезон, тъй като пробите от първите по-значими партиди показват ниска масленост. Прогнозите за по-слаба реколта (8,5-8,8 млн. т., в сравнение с 9,3 млн.т. през 2011/12 г.). обусловиха формирането на възходяща ценова тенденция на украинския пазар.

Подобно е и положението на руския пазар. Както вече информирахме, наскоро водещата руска аналитична агенция Sovecon сведе прогнозата си за производството на слънчоглед в страната до 7,5 млн.т., а това вече е с 2,1 млн.т. под равнището на предходния сезон.

За възходящото развитие на цените в региона в значителна степен допринася рязкото увеличение на вноса на слънчоглед и слънчогледово масло в южната ни съседка.

Последните прогнозни данни показват, че и импорта на слънчогледов шрот в Турция през 2012/13 г.вероятно ще бъде рекорден - 450-500 хил. тона, съгласно оценките на турските търговци и 550 хил. тона, според прогнозата на Министерството на земеделието на САЩ.