Правителството отпуска пари на Агенция „Пътна инфраструктура" за две от отсечките на магистрала „Марица" преди Европейската комисия да е одобрила окончателно строителството им. Това предвижда приетото днес от Министерския съвет решение, за даване на съгласие, с което се осигурява изпълнението на дейностите по проект „Доизграждане на Автомагистрала „Марица" - лот 1 и 2".

Предвидено е строителството на Автомагистрала „Марица" в участъка „Оризово - Харманли" от км 5+000 до км 70+620 да бъде изпълнено на два подучастъка:

- Подучастък 1 (Лот 1) - от Оризово до Димитровград" с дължина 31, 400 км.

- Подучастък 2 (Лот 2) - от Димитровград до Харманли" с дължина 34,22 км.

Одобрение за проекта от страна на Европейската комисия се очаква през декември 2011 г. Същевременно реализацията му трябва да стартира преди одобрението от Европейската комисия предвид големия обем и продължителност на извършваните дейности, с оглед успешното му приключване по график и в рамките на програмния период на Оперативна програма „Транспорт" 2007 - 2013 г., аргументира се правителството.

Забавянето при стартирането на изпълнението на проекта ще застраши и извършването на необходимите плащания в рамките на срока на допустимост на Оперативна програма „Транспорт" 2007 - 2013 г"., което означава, че за част от плащанията по този договор не могат да се ползват средства от Европейския съюз, а ще се наложи те да бъдат за сметка на държавния бюджет.

От съобщението на прес службата на Министерския съвет не става ясно размерът на сумата.

Сключването на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт" и Агенция „Пътна инфраструктура" преди окончателното одобрение на проекта от Европейската комисия ще доведе до навременното завършване на проекта и не е в противоречие с правилата на Регламент (ЕО) № 284/2009 на Съвета от 7 април 2009 г. за изменение на Регламент (ЕО) № 1083/2006 за определяне на общи разпоредби за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд по отношение на някои разпоредби относно финансовото управление.