Агенция по трафика ще бъде създадена към Столична община, но не по-рано от година. Това стана ясно на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) днес.

Организацията на автомобилния трафик в столицата ще бъде основната грижа на новата агенция. Идеята е агенцията да работи съвместно с експерти от КАТ, БАН и ДАИ.

За изграждането на Агенцията по трафика, Общината ще подготви проекти и ще кандидатства за субсидиране пред европейските фондове, което се очаква да стане след около година.

Агенцията ще следи движението на превозните средства, ще извършва анализ на местата с най-много задръствания и пътнотранспортни произшествия, ще управлява зоните с ограничено движение и ще въвежда и управлява "гъвкав" обществен транспорт.

СОС реши, че 14 лева на кв. метър ще бъде таксата за разрешително за строителство. Разрешителното за частно строителство до 300 кв. м ще струва струва 50% по-малко.

Предложението на Бойко Борисов таксата за разрешително за всякакъв вид строителство да бъде 14 лева не бе прието. Не беше прието и предложението на комисията по местно самоуправление таксата за разрешително да е диференцирана за различните зони в София.

Повторното увеличение на таксите ще осигури на бюджета на общината допълнителни 25 млн. лева, които ще бъдат използвани за ремонт на градската инфраструктура.