Трябва да има архив за доказване на трудовия стаж при положение, че някой работодател изчезне, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по bTV. Според него тава се налага заради многобройните скандали в тази сфера.

"Ние заварихме над 2 млрд. лв. дефицит във Фонда за пенсиите и един неработещ модел. През 2017 г. дефицитът ще е нула и ще започне натрупване във фонда. Увеличаването на всички пенсии ще стане, само когато излезем от дефицита", посочи Младенов.

Според него това, което се предлага като реформи е един устойчив модел през следващите 25 г. "В цяла Европа, навсякъде се укрепва държавното обществено осигуряване - основната пенсия, която получава човек и след това се надгражда с частните пенсионни фондове", обясни той. Социалният министър посочи, че правилната политика е човек да има една гарантирана пенсия и всичко друго нататък да е надграждане върху нея.

"Доходите първо трябва да растат и след това пенсиите, няма логика да е обратното, защото тогава се получават дефицитите", каза още Младенов.