Президентите на Азербайджан, Беларус и Украйна се договориха да създадат работна група за транспортиране на каспийските енергоносители на европейския пазар. Затова съобщи украинската правителствена пресслужба, относно срещата в Минск.

В рамките на тристранната среща Виктор Ющенко, Илхам Алиев и Александър Лукашенко са обсъдили сътрудничеството в енергийната сфера. Страните ще търсят пътища за транспортиране на каспийския нефт до европазарите.

Ющенко е уточнил, че има възможност да се използва тръбопроводът Одеса-Броди за нуждите на беларуските нефтопреработващи предприятия, предаде ИТАР-ТАСС.

Украинската пресслужба предава, че е бил разгледан въпросът за създаване на консорциум, обединяващ ОНД страните износителки, транзитните държави и страните вносителки на нефт и газ.

Едно от най-перспективните направления за сътрудничество в рамките на ОНД в зоната за свободна търговия е транспортирането на енергоносители.

"Активното ни взаимодействие в тази област създава условия не само да се гарантира обезпечеността с енергоресурси на страните от ОНД, но и да се организират маршрути за транспортиране на енергоносители и към ЕС", се казва в  прессъобщението.