Производство на ток от морските вълни ще се изпробва край нос Калиакра и Шабла, съобщава в."Стандарт". Уникалното проучване е по мащабен проект на Еврокомисията, финансиран с над 1 милион евро.

В него участват 41 организации, учени, консултанти, университети и фирми от над 30 държави. В работата по 4-годишния проект е включен Институтът по хидро- и аеродинамика във Варна.

Няколко прототипа за добиване на ток от вълните има в Северно и Балтийско море. Резултатите от европейските изследвания могат да се приложат и в Черно море, въпреки че проучвания отпреди 15 години показали мижав ефект, защото вълните в нашето море са по-малки и непостоянни.

Най-подходящо място се оказва прибоят в скалите край Калиакра и Шабла, където морето е най-бурно. Устройства на принципа на поплавъка могат да се заложат до брега и да превръщат силата от постъпателното и въртеливо движение на вълните в еленергия.

Предимствата на морските пред ветрогенераторите е, че те няма да създават екологични проблеми. Няма и да пречат на пътя на птиците, на корабоплаването, както и на развитието на туризма, защото ще се монтират на труднодостъпни места, обясняват учените.

Енергията от морските вълни ще излезе малко по-скъпа от ветротока. Себестойността на негов киловат/час в различните страни варира от 8 до 25 цента.

Устройства за преобразуване на силата на вълните в ток е имало на варненския плаж още през 30-те години на миналия век.