15 км от лот 3 на автомагистрала „Тракия" от Нова Загора до Ямбол ще бъдат преасфалтирани, каза в Ямбол премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция Фокус.
Причината била в установено несъответствие в рецептата на асфалта.

„Вече абсолютно положен асфалт - 15 км в този му вид ако го оставят, може би две-три години ще стои и след това от жегите ще почне както преди нас строените магистрали да става на коловози. Колкото и да е трудно, вече два километра махнаха, сега ще махнат още 15 км.

Money.bg припомня, че общата дължина на отсечката от Нова Загора до Ямбол е около 35 километра.

Ще докараме мобилна лаборатория, с която денонощно ще контролираме процеса. По-добре да се забавим, отколкото да пуснем трасето и след това да ремонтираме. Не мога да правя компромиси", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му пусковият срок на трасето ще се забави до края на юни - средата на юли. По план лотове 2 и 3 на магистрала "Тракия" трябва да бъдат открити на 1 юли.
Преасфалтирането ще е за сметка на фирмата-изпълнител.

В началото на месеца от Пътната агенция обясниха, че несъответствието с нормите за качество на асфалта, използван за лот 3 на магистралата може да се отрази върху качеството на покритието. Според експерти на агенцията, за полагане на последния фин слой на магистралата се използва полимер - модифициран битум, който гарантира, че покритието ще бъде устойчиво и на високи, и на ниски температури и върху трасето няма да се образуват коловози.

Констатираните несъответствия са били от пробите, взети в района на Ямболската детелина. Според АПИ, грешката на фирмата-изпълнител е в това, че те са започнали да полагат запечатващия пласт, преди напълно да са се уверили в технологичния процес за производството на битума.

"30 години не са пипани мостовете в България, виадуктите са в окаяно положение. Не са строили нищо, с изключение на тази глупост Цанков камък, поне да бяха ремонтирали част от съоръженията", каза още Борисов.

Необходимите средства за ремонт на всички мостови съоръжения и виадукти са в размер близо 200 млн. евро. Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще проверят мостовете по автомагистрала "Тракия".

След срещите и договорките с министър-председателите на Катар и на Турция, колкото агнета и овце произведем, незабавно ще бъдат изнесени за тези и за други страни, заяви министър-председателят по-рано. Той допълни, че до края на годината на животновъдите и птицевъдите ще бъдат раздадени по 30 милиона лева държавни помощи, както и 25 милиона лева компенсации за цените на горивата и фуражите.