„Блокирани банковите сметки на "Пирогов", извежда на първа страница „Новинар"

За втори път обявената от "Пирогов" ефективна стачка най-вероятно няма да се състои. Планираното за днес спиране на работа отново е под въпрос, както стана и на 2 юли, когато стачниците заявиха, че са постигнали съгласие с Министерството на здравеопазването. През вчерашния ден говорителят на стачния комитет в болницата д-р Светлозар Сардовски първо заяви, че стачка ще има, а след това, че може и да няма. Той оповести това след среща в здравното министерство със зам.-министър Матей Матеев, който от сряда е член на Борда на директорите.

Междувременно стана ясно, че представителят на финансовото министерство в борда на "Пирогов" Весела Димитрова си е подала оставката малко след като здравният министър Радослав Гайдарски обяви състава на новия борд. Това е станало след едночасов разговор със стачниците, съобщи Гайдарски преди правителственото заседание вчера. На мястото на отказалата се да участва в съвета Димитрова той назначи Росица Павлова, която е началник-отдел "Бюджетна политика" в дирекция "Бюджет" в Министерството на финансите. Гайдарски оповести, че оставка от борда на "Пирогов" е подал и проф. Емил Таков. Според министъра последните промени в борда не са под натиск на стачниците.

Весела Димитрова си е подала оставката или защото е открила нещо нередно, или защото е била под натиск да направи това, коментира пък Светлозар Сардовски. Той обясни, че всички са останали изненадани от решението й. Докторът съобщи още, че бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков е блокирал сметката на болницата в Първа инвестиционна банка и това щяло да попречи да бъдат изплатени заплатите на персонала. Аз нямам нито право, нито възможност да блокирам сметките на "Пирогов", заяви в отговор на обвиненията Спасков. От Министерството на здравеопазването пък открили нова сметка на болницата в ДСК, за да не се забавят заплатите.

„Морските хотели на сухо" е водещото заглавие на „Стандарт"

Морските курорти остават на сухо - без пари и вода. Чешмите в някои комплекси ще пресъхнат всеки момент заради стотиците нови хотели, които никнат като гъби. Банките пък отказват кредити за нови строежи, защото се опасяват от фалити. Леглата у нас се увеличават с по 10 000 през последните десет години. В същото време цените на пакетите падат драстично, обяви шефът на Националния борд по туризъм Георги Гергов. Приходите от морските хотели постоянно намаляват.

През 2001 г. те са били 26,4 евро от стая, миналата година - 11,6 евро, а през тази - 10,8 евро. Затова банките смятат, че инвеститорите в презастроените курорти няма да могат да си изплащат задълженията. Не инвестираме в грозни проекти, каза шефът на "Уникредит" Левон Хампарцумян.

Море газим, жадни ходим. 25 000 туристи ще изпитат на гърба си какво означава това, след като Обзор мине на воден режим. Всеки момент ще въведем почасово водоснабдяване в курорта, алармира кметицата на община Несебър Магдалена Мандулева. За да не изреват много летовниците, се предвижда водата да се спира през нощта. Режим ще има и в съседните на Обзор села Раковско и Приселци, където са разположени детски лагери. Почти сигурно е, че там чешмите ще пресъхват и през деня.

Вчера кметът на Обзор Кирил Стоянов успокои духовете, като заяви, че към момента водата е достатъчна, за да задоволи нуждите на почиващите. Проблемът с недостига на вода по Южното Черноморие обаче се разраства с всяка изминала година. Дебитът на водопроводите е крайно недостатъчен, за да захрани стотиците нови хотели, които никнат ежегодно край морето. В Обзор драмата идва и от факта, че водоснабдяването е от собствени източници, които бавно, но сигурно пресъхват. В момента се изгражда магистрален водопровод от Обзор до Бяла. За строежа му са отпуснати 5 млн. лв. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Очаква се проектът да бъде завършен окончателно до края на тази година и да влезе в експлоатация в началото на следващия сезон.

Доставчикът на тока за Пловдив EVN купи и парното, информира в.Монитор

Агенцията за приватизация продаде на EVN AG, Австрия, подписаха договора за приватизационна продажба на 25 850 307 броя акции, представляващи 100% от капитала на"Топлофикация-Пловдив" ЕАД, Пловдив. Това съобщи вчера Агенцията за приватизация. Така EVN AG, Австрия би другият кандидат френската Dalkia International, която подаде окончателна оферта за 25 млн. евро.
Австрийската компания е собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора чрез дружеството си "EVN-България". Купувачът се задължава да не прехвърля акциите на дружеството, правата и задълженията, произтичащи от договора, както и да не намалява участието си в капитала му под 51% за срок от три години, освен с предварително разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол.
Купувачът се задължава да запази основния предмет на дейност и да не допуска ликвидация или преобразуване на дружеството за срок от три години. Друг ангажимент на австрийците е да осигури дружеството да не прекъсва снабдяването, както и да приведе дейността му в съответствие и да спазва европейските директиви за големите горивни инсталации и контрол и опазване на околната среда от замърсяване.

Словенци взимат "Топлофикация Русе", извежда на първа страница в.Сега

Комисията за защита на конкуренцията разреши приватизационната сделка за покупката на 100% от акциите на „Топлофикация - Русе" от страна на „Холдинг Словенске електрарне", съобщиха от КЗК. Към настоящия момент словенското дружество не осъществява търговска дейност на българския пазар. За да оцени сделката, КЗК разгледа поотделно пазарите на топлинна и електрическа енергия.
На пазара на топлинна енергия, "Топлофикация - Русе" притежава безспорно господстващо положение, породено от законовите изисквания в сектора. Комисията счита, че предстоящото придобиване не би могло да засили присъствието на компанията, а ще доведе до рехабилитация на енергийните съоръжения, до повишаване на нейната ефективност и качеството на предоставяните услуги.

Енергото без възможност да сваля цените на тока, пише в.Сега

Въпреки че утвърждаваните от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цени на тока, парното и природния газ са пределни, никое дружество няма да може да продава по-евтино от тях. Това се казва в променените вчера от кабинета наредби за ценообразуването в енергетиката. За да може енергодружеството да продава по-евтино, то трябва да докаже пред комисията, че по този начин не се стига до покриване на загубите с приходите от други свои продажби.
Когато някоя топлофикация реши да продава по-евтино, това може да става само по цени, които ДКЕВР специално е определила за юридически лица, които са обединили всички собственици на жилища в една сграда. Според новите правила регулирани остават цените на тока за крайни потребители и за пренос, както и цените на парното за крайни потребители и на природния газ.
БЕЗ ТОК
Десетки селища около Горна Оряховица, Силистра, Габрово и Русе останаха без ток вследствие на ураганните ветрове, съобщиха от местното електродружество E.ON. В 12 населени места работите по възстановяване на мрежата вчера все още продължаваха.

АП ще плати 14 млн. лв. за консултации през 2007 г., коментира в.Новинар

Агенцията за приватизация (АП) възнамерява да плати 14.4 млн. лв. за консултантски услуги и посредничество при приватизационни сделки за 2007 г. Това се казва в план-сметката на фонда за покриване на разходите за приватизация, приет вчера от кабинета.
Този фонд е към приватизационното ведомство и в него се събират 10% от постъпленията от приватизация, като останалите 90% отиват в бюджета. В него влизат и приходите от продажба на информационни меморандуми, тръжни книжа, парите от задържани депозити и др. Сметката на фонда показва, че към този момент в него са се натрупали 53 млн. лв., а през 2007 г. ще бъдат похарчени общо 19.3 млн. лв.
Консултантските услуги са свързани с извършването на експертни дейности и задачи по подготовката за приватизация и осъществяване на приватизационния процес, обясни правителствената информационна служба. От самата АП коментираха, че парите за консултации включват и тези, които е трябвало да бъдат платени миналата година, но по някаква причина плащането е било забавено.
За цялата минала година обаче агенцията е отчела едва 6 сделки за продажба на мажоритарни държавни дялове в дружества, т.е. по 1 сделка на всеки два месеца. Продала е и 4 обособени части и 62 миноритарни участия на държавата. Между шестте сделки за 2006 г. най-големите са тези за "Параходство българско речно плаване", ТЕЦ "Варна", "България Ер" и приключилата едва през 2006 г., но почната две години преди това сделка за "Бояна филм". В отчета на АП за миналата година пише, че разходите по тези сделки са 9 млн. лв., т.е. в тази сума влиза и платеното за консултации и посредничество. Приходите от всички сделки за 2006 г. са над 600 млн. лв.
ПЛАНОВЕ
За тази година АП е планирала едва 20 сделки за мажоритарни дялове, като най-значимата ще е тази за БМФ. Ще се продават и всички топлофикации, но това фигурираше и в миналогодишния план. Въпреки че резултатът от 2006 г. е само 6 значими сделки, тогава бяха планирани 62 такива продажби.

Специален фонд ще плаща застраховките при фалит, пише в.Сега

Специален фонд, който да изплаща обезщетенията по редица застраховки, ако застрахователната компания фалира, възнамерява да създаде правителството. Вчера то одобри промените в Кодекса за застраховането, които ще се внесат в парламента. Това не е първият опит да се създаде такъв фонд, но застрахователните компании и този път изразиха сериозни резерви.
В момента гаранция за своите пари при фалити имат само спестителите в банките - за влогове до 40 000 лв., и клиентите на инвестиционните посредници.
Бъдещият обезпечителен фонд ще покрива задължителните застраховки "Гражданска отговорност" и "Злополука" за пътниците - в пълен размер до задължителния минимум. При "Злополука", "Заболяване" и животозастраховките гаранцията ще е до 70% от стойността им, но не повече от 40 000 лв.
Обезпечителният фонд ще бъде към съществуващия гаранционен фонд, който плаща обезщетения при смърт или телесни увреждания, причинени от шофьори без сключена "Гражданска отговорност". Годишните вноски в новия фонд ще бъдат по 1.50 лв. за всяко МПС със сключена "Гражданска отговорност", по 4.00 лв., но не повече от 2% от дължимата годишна премия за всеки, сключил застраховка "Живот", по 0.80 лв. за всеки с договор за застраховка "Заболяване" или "Постоянна здравна застраховка" и т.н.
Още преди промените да се гледат от кабинета, застрахователите разкритикуваха фонда. "Създаването на такъв фонд води до опасността лошо управлявани и недобросъвестни компании да бъдат финансирани от добросъвестните", коментираха от Асоциацията на българските застрахователи. Вноските във фонда ще качат застрахователните премии и ще натоварят потребителите, добавиха още от там.
ЗАСТРАХОВКИ СРЕЩУ КРЕДИТИ
По-голяма защита на кредитополучателите предвиждат още промените в кодекса. Когато банката е сключила застраховка на имущество на клиента, за да си обезпечи заема, тя вече няма да може да променя или прекратява застраховката, без да уведоми клиента.
Предвижда се още исковете за възстановяване на обезщетение да останат само между застрахователите. Сега често се случва пострадалите при катастрофа да получат обезщетение от своя застраховател по "Автокаско", а той да заведе дело срещу виновния водач, вместо да предяви иск към онзи, който го е застраховал по "Гражданска отговорност". Така понякога виновният водач бива осъден да възстанови огромна сума на застрахователя, въпреки че има "Гражданска отговорност".

Закон стопира застрояването на паркове, информира в.Сега

Местната власт ще е задължена да пази парковете от строежи. Това предвиждат приетите вчера на второ четене от парламента промени в Закона за устройство на територията. Според тях общинските съвети трябва да приемат наредба за изграждането и опазването на зелената система на територията на съответната община. Измененията в нормативната уредба предвиждат да не се дава възможност да се променя предназначението на съществуващите зелени площи или части от тях в населените места. В момента изменението на предназначението е най-разпространеният начин за допускане на строителство в зелени площи.
Няма да могат да се изменят и влезли в сила устройствени планове с цел да се узаконят незаконно изградени обекти, предвиждат промените. Обекти, чието строителство е стартирало до влизането на промените на закона в сила, ще се довършат по досегашния ред. Ако инвеститорът или възложителят им пожелае, може да работи и по новия ред, се казва в текстовете на закона. Занапред всички строежи трябва да се проектират така, че да са достъпни за хората с увреждания, гласи друга от поправките в закона.

България може да стане регионален център за производство на автооборудване, пише в.Дневник

Проектите на няколко мултинационални компании ще доведат до инвестиции от над 120 млн. евро и ще поставят страната ни на картата на автопроизводителите през 2007 г. Това каза в Русе Юлиян Балчев, главен експерт в Българската агенция за инвестиции (БАИ). Той обясни, че през последната година у нас са стъпили три знакови компании - френската "Монтюпе" в Русе, белгийската "Мелексис" в София и японската "Язаки" в Ямбол. Инвестициите на тези три корпорации ще доведат до разкриването на 4 хил. нови работни места в крайната фаза на реализацията на проектите им. С удобното си геостратегическо положение България може да се превърне в регионален център за производителите на автомобилно оборудване през следващите няколко години, смята Балчев.

"Малко повече от две години минаха от първата визита на представителите на френската компания "Монтюпе" в България, а вече е завършено строителството на производствената им сграда", каза още Балчев. Срокът за осъществяване на всички необходими процедури за започване на строителството бе значително съкратен поради добрата координация между общината в Русе, Министерството на икономиката и енергетиката и Българската агенция за инвестиции. От предвидените близо 4.728 млн. лв. за изграждане на инфраструктурата до площадката на "Монтюпе" в русенския индустриален парк, са усвоени повече от 4.214 млн. лв., тоест около 90%. За изграждане на ел. подстанция държавата е осигурила близо 2 млн. евро на електроразпределителната компания Е.ОН, или половината от стойността на съоръжението.

Развитието на инфраструктурата с държавна подкрепа в индустриалния парк на Русе доведе и други големи инвеститори в града като испанските "Керос керамика" и "Детеа груп", каза също Балчев.

Седалището на българското дружество на френската "Монтюпе" бе изместено от София в Русе, съобщиха мениджърите на компанията. На фона на приключилия първи етап от строителството на завода в българския град ръководителите на компанията съобщиха в сряда, че 50 русенци в момента се обучават във френските заводи на компанията. Най-модерната технология, която се използва във френските заводи на компанията, ще бъде инсталирана и в Русе, заяви Манян. Той припомни, че у нас ще се произвеждат автомобилни части за "Рено", "Дачия", "Ауди", БМВ, ФИАТ и "Форд".

Френската "Монтюпе" е сертифицирана като инвеститор първи клас за проекта си, предвиждащ вложения от над 70 млн. лв. в изграждане и развитие на производствено звено в Русе. Намерението на компанията е в дунавския град да произвежда четири вида изделия от алуминий. Това са глави на двигатели, спирачни цилиндри, шенкели и джанти. Технологичният процес включва топене на метала, леене, механична обработка и довършителни дейности.

Заводът на "Монтюпе" ще отговаря на всички екологични изисквания. Проектът на чуждестранния инвеститор предвижда две пречиствателни станции за отпадни води, както и всички мерки срещу шум, вибрации и заплаха от трудови злополуки. Предприятието на "Монтюпе" в Русе ще е сертифицирано по ISO 14001 за екологична система, по ISO 9001 и ISO/TS 16949 за управление на качеството. Заводът ще се намира на територията на новия индустриален парк на Русе.

С 20 стотинки поскъпна олиото за седмица, извежда на първа страница в.Новинар

С 20 стотинки е поскъпнало олиото за седмица, показа проверка на "Новинар". В момента растителната мазнина се търгува по 2,20 лв. за литър, а миналата седмица е струвала 2 лв. в големите търговски вериги. В малките квартални магазинчета цената на олиото достига 2,50 лв. за литър, се оплакаха потребители. Според статистически данни поскъпването на растителните мазнини през юни е 13,2%. Ниски добиви на слънчоглед и царевица заради дълго продължилото засушаване прогнозираха родните производители. По около 50 - 60 кг на декар е очакваната реколта слънчоглед. Друга причина за поскъпване на олиото е пренасочване на производството към рапица заради по-лесното й отглеждане, както и използвеното на зърнените култури за преработка в биогорива.