Президентът Росен Плевнелиев ще връчи днес проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ - най-голямата парламентарна група в 41-то Народно събрание.

След оставката на правителството на министър-председателя Бойко Борисов, дошла след масовите протести на граждани в цялата страна, в петък, 22 февруари, президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарните групи, припомня Дарик.

Изводът от консултациите президентът обобщи: „Чухме ясни позиции на всички парламентарни групи. Вървим към съставяне на служебно правителство".

Така президентът първо ще даде на най-голямата парламентарна група мандат за съставяне на правителство. Това е ГЕРБ. Премиерът в оставка вече заяви, че партията няма да вземе проучвателен мандат и ще го върне.

Тогава държавният глава ще връчи мандат на втората по численост парламентарна група, тази на БСП. Социалистите също вече казаха, че няма да приемат. След като президентът даде мандат за съставяне на правителство първо на най-голямата парламентарна група и след това на втората по численост, той има право по свой избор да даде възможност за последен, трети опит. Тогава проучвателен мандат може да получи всяка една от останалите парламентарни групи.

Ако и този трети опит излезе несполучлив и държавата остава все още без съставено правителство, тогава президентът разпуска Народното събрание и с Указа, с който разпуска парламента веднага насрочва избори за ново Народно събрание, назначава служебно правителство за този интервал от време.

„Дейността на НС ще продължи до изтичане на неговия мандат вероятно към края на следващата седмица. Ще бъдат предприети много важни мерки, действия, ще бъдат приети и промени, включително законодателни, в последните дни на НС, за да можем да гарантираме приемането на някои важни и смислени и да дадем възможност на служебното правителство да може да работи спокойно. Такива действия и законопроекти, които трябва да бъдат приети и финализирани са Законът за енергетиката, така че да създадем условия за отстраняване на пречките и коригиране на цените на тока с оглед на социалното напрежение", каза президентът в петък.

Изборите за нов парламент трябва да бъдат проведени в първоначалния срок - не по-късно от два месеца от прекратяване на правомощията на предходното. При служебно правителство изборите трябва да бъдат до края на април или до средата на май, съобщи още Росен Плевнелиев.