На 17 юни 2011 г. Европейската комисия издаде Регламент за изпълнение (ЕС) № 585/2011 за определяне на временни извънредни мерки за подпомагане на сектора на плодове и зеленчуци, във връзка с кризата в резултат на заразата с бактерията E. коли.

Общият бюджет на помощта за всички държави членки е в размер на 210 милиона евро и се отпуска за мерките приложени в периода от 26 май до 30 юни 2011 година. Подпомагането е по отношение на домати, салати, краставици, сладък пипер и тиквички за прясна консумация.

Общинските служби по земеделие вече приемат заявления за намерение за участие в схемата. Заявленията се подават по образец, към който са приложени подробни Указания за попълване. Целта на заявяването за намерения е да се събира информация за прилагане на мерките, която България периодично да представя на Европейската комисия, съгласно изискванията на Регламента.

Допустими за прилагане са мерките за изтегляне от пазара и небране на зеленчуците, приложени в периода от 26 май до 30 юни 2011 г. Подпомагат се само производители на зеленчуци, които до 25 май 2011 г.са регистрирани по Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители.

Мярката „изтегляне от пазара" на зеленчуци може да е приложена преди подаване на заявление за намерение за участие, за количества изтеглени от пазара в периода 26 май - 19 юни 2011 година или да бъде приложена след неговото подаване, за количества, които ще бъдат изтеглени от пазара след 19 юни 2011 г.

Мярката „небране на зеленчуците" се прилага към насаждения на полето, които са в период на плододаване и са достигнали зрелост, само след подаване на заявлението за намерение за участие. Мярката може да се приложи, и когато част от продукцията е прибрана.

Изготвена е и ще бъде обнародвана наредба на министъра на земеделието и храните, в която е уреден редът за подаване на заявки за плащане до Държавен фонд „Земеделие". Заявките за плащане ще се подават след реалното прилагане на съответните мерки, в срок до 11 юли 2011 г.