Приключи изграждането на канализацията в Арбанаси. Строителният консорциум между "Водно строителство Велико Търново" и "Хидрострой" -  София направи 2,8 км водопроводи и 2,5 км канализация, както и 1 км дъждоприемни шахти в селото. Положени са още 1,2 км тръби за външна канализация, съобщиха строителните фирми, съобщава „Янтра Днес".

Според  договорите канализацията трябваше да е готова до 30 април. В първите работни дни на 2009 г. ще бъдат направени последните няколко отклонения към имотите, включени в проекта, каза Любомир Шербетов, управител на "Водно строителство - Велико Търново".  

Около 60 на сто от къщите, хотелите и ресторантите в архитектурното селище ще посрещнат Нова година, оставяйки в историята септичните ями. Канализацията на селото се финансира с 1,17 млн. евро по ФАР.

Едни от най-големите хотели в Арбанаси остават без канализация, защото не са включени в проекта, изготвен от "ВиК Йовковци", с който са спечелени парите по ФАР.

Припомняме, през октомври жители от Арбанаси заявиха пред председателя на парламентарната комисия по жалби и петиции Димитър Йорданов, че ще подадат сигнал и ще поискат проверка във връзка с реализацията на проекта за изграждането на канализацията на селото.

Те искат да знаят как се харчат средствата по проекта, какво точно се прави и какъв ще е обхватът на строителните работи, тъй като се опасяват, че голяма част от селото ще остане без канализация и след приключването на проекта.