Министърът на финансите Пламен Орешарски откри днес международната конференция - "Ден на конкуренцията", чийто домакин е Комисията за защита на конкуренцията.

Орешарски заяви, че защитата на конкуренцията полага основите на свободната и пазарна икономика и е изключително важна за гарантиране на прозрачност и сигурност както за бизнеса, така и за всички потребители в страната.

Принципът на конкуренцията стои в центъра на икономическото развитие, като това е в интерес на бизнеса и на обществото, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин при откриването на международния форум, който се проведе в Гранд хотел "София".

Министър Калфин посочи, че най-голямото предизвикателство пред българската икономика е да се възползва от този принцип, за да се впише успешно в европейската икономика след присъединяването на страната към Европейския съюз. Според него Комисията за защита на конкуренцията в България (КЗК) е изиграла много важна роля в подготовката на България за членството в ЕС.

Ако проблемите около раздържавяването и приватизацията са били основно в центъра на дейността на КЗК през последните 15 години, след влизането ни в ЕС отговорностите и значението на този орган ще нарастват с оглед на новите задачи пред него, посочи Ивайло Калфин.

Най-актуални теми в Европа, които ще засегнат дейността на КЗК, са раздържавяването на монополи, сливания и поглъщания на транснационално равнище, заяви още министърът.

С конференцията КЗК отбелязва 15-та година от създаването си и предстоящото членство на България в ЕС.

Желанието ни е "Денят на конкуренцията" да се превърне в широк форум и подходящ повод за дискусии по актуални въпроси, свързани с политиката по конкуренцията, заявиха от КЗК. 

Гости и лектори на събитието са ръководителите на органите по конкуренция на Германия - д-р Улф Бьоге, Италия - Антонио Катрикала и Унгария - Золтан Наги, представители на Европейската комисия, ГД "Конкуренция", както и председателите на редица национални ведомства по конкуренция.

Поздравления към участниците отправиха още министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, както и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.

На събитието присъстват още ръководители на държавни институции, членове на КРИБ, БТПП, БСК, представители на бизнеса и потребителските организации.

Основната задача на Комисия за защита на конкуренцията е да гарантира защитата и създаването на условия за развитие на конкуренцията и свободната инициатива в стопанската дейност.