Природният газ да поскъпне с 28.83 % от първи октомври, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Така решението на регулатора за пръв път тази година ще се доближи до исканото от газовия доставчик „Булгаргаз" поскъпване с 36,5 на сто за четвъртото тримесечие на 2008г.

Това е най-голямото увеличение след промените в договорите за доставки и транзит с "Газпром" от преди година и с натрупване за 2008г. ще достигне 68.5%.

Предложението на комисията ще бъде обсъдено утре с представители на „Булгаргаз", съобщиха от енергийния регулатор. Ако то бъде одобрено, природният газ ще поскъпне със 125, 35 лв. и 1000 кубически метра ще струват 560,148 лева. Така повишението в цената на синьото гориво за цялата 2008 година ще бъде с 68,6 процента.

От началото на годината "Булгаргаз" на всяко тримесечие иска от ДКЕВР увеличение на цената над 30 на сто, но получава повишение от 6% до 8%.

За първото тримесечие на годината газът поскъпна с почти 10 на сто, за второто - с 13,25 процента, а от 1 юли регулаторът одобри едва 5,6 на сто увеличение в цената на синьото гориво.

Против драстично поскъпване на природния газ вече се обявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците, според които чрез по-скъпия газ за големите потребители се субсидират изпадналите в криза топлофикационни дружества и металургичния комбинат „Кремиковци". Синдикатите заявиха, че шоковото поскъпване на синьото гориво ще доведе и до сериозно увеличение в цената за парно отопление.

От „Булгаргаз" мотивираха исканото поскъпване с увеличение на разходите си заради по-високите цени на алтернативните горива.

В доклада на ДКЕВР се посочва, че приходите от продажби на „Булгаргаз" за тази година ще бъдат в размер на 1,6 млрд. лева при цена на газа от 442 лева за 1000 кубически метра.