Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) утвърди предложената от „Булгаргаз" ЕАД промяна в цената на природния газ за четвъртото тримесечие от 365,03 лв. /1000 м3 (без ДДС) на 374.13 лв./1000 м3 (без ДДС), съобщиха от ДКЕВР. Реално повишението е с 2.49%, или 9,10 лв. спрямо предходното тримесечие.

Утвърждаването на цената е направено при запазване на посочените от газовата компания изходни параметри.

Корекцията на цената на природния газ няма да доведе до промяна в цените на топлофикационните дружества, които ползват синьо гориво. От ДКЕВР уточмняват, че новите цени са утвърдени след провеждане на открито заседание, на което са изслушани всички аргументи на „Булгаргаз" ЕАД.

Припомняме, че през август Булгаргаз поиска 4.33% повишение в цената на синьото гориво, но в последствие корегира увеличението до 2.49%.

На прескоференция вчера председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев заяви, че от януари 2008 г. може да се очаква повишение в цената на природния газ с около 10-15%, което се различава от искането на "Булгаргаз" за скок с 24.5". Семерджиев подчерта, че ще направи всичко в рамките на правомощията си, за да няма увеличение в ценара на парното или то да бъде минимално.