След слабия старт през първия час от днешната борсова сесия, малкото инвеститори на БФБ "стегнаха редиците" и навъртяха 800 хил. лева оборот до края на сесията. Като цяло той е с около 17% по-нисък от петъчния, но все пак нормален за последните няколко седмици. Над 60% от него бе разпределен между търговията с книжата на ТБ Централна кооперативна банка АД, ОЦК и ЗД Евро инс АД.

Банката освен че бе най-търгуваното дружество днес (всъщност най-търгувано от последните няколко месеца), бе праволинейно подкрепяна от участниците на пазара през цялата борсова сесия до най-високото си за днес ниво от 1.459лв. за брой. Средната цена остана все пак на скромните 1.44лв., но по-висока с 2.63% спрямо търговията в петък. След днешното сесия книжата на трезора компенсираха почти загубата от началото на месеца.

Макар и подкрепяни в посока нагоре, книжата на ОЦК Кърджали загубиха минималните 0.36% от цената си до 14 лева за брой. Средната цена бе предопределена от пакетна сделка за 11500 акции на 14лв., но през повечето време книжата се търгуваха с малки обеми към цена 14.40лв.

Отново в ритъма на тангото танцува цената на акциите на ЗД Евро инс АД, като днес с благосклонността на играчите добави 1.63% към средната си цена до равнището от началото на месеци около 1.69лв., благодарение на пакет от малко над 103хил. броя.

Началото на днешната сесия, макар и слабо бе позитивно. Но за да не бъде всичко чак толкова "розово", в последните час и половина се появиха желаещи да продадат, което донесе минимални загуби в средната цена на 1/3 от търгуваните книжа, като цялостната борсова картина придоби окраските на разнопосочно движение на цените на акциите на ликвидните на пазара позиции.

Засегнатите емитенти бяха по-малко от 70, което само по себе си говори за един стеснен фокус около определена група компании, или по-скоро на наличието но по-малко играчи на пазара в понеделник.

Печелившите компании като цяло имаха лек превес, което се отрази върху цвета на борсовите индекси пращайки ги с минимални(под 0.5%) проценти в "правата посока". С малко по-голямо повишение се представи индекса на АДСИЦ-ите добавяйки 2.59% към стойността си до 47.89 пункта в края на сесията.

Единно мнение за ръст декларираха играчите към книжата на Оргахим пращайки ги на средните 86.89лв. или повишение от 2.14%, макар и с минималните 2 сделки за 53 акции.

Нагоре бяха "избутани" и книжата на Холдинг Пътища АД, след като в 15 сделки за над 1500 акции средната цена достигна 2.60лв.

Обратната страна на медала видяха Трейс груп холд АД, снижавайки се до средните 70лв. за брой(цени от началото на август), или загуба за днес с 0.67%.

По над 4% загубиха днес Полимери АД, Медика АД и Варна-плод АД, но това стана при относително малко сделки и прехвърлени обеми.

Най-много пострадаха за днес акциите на БУЛГАР - ЧЕХ ИНВЕСТ ХОЛДИНГ АД, след като притежатели на акциите им бяха склонни да разпродадат на средна цена 0.30лв. Това е спад от 31.56% а на пода на БФБ бяха прехвърлени 2778 от акциите на холдинга. Тези цени се равняват на такива с давност от юни 2005г., отчитайки сплита с акции на дружеството от юли 2006г.

Цели 7% пък загубиха поименните компенсационни бонове след като средната им цена падна до 0.219 лв., като разпродажбите започнаха 10 мин. след междинния аукцион. Днес бяха изтъргувани близо 100хил. от тях, като минималната цена опря в 0.205лв. оформяйки ново близо 5-годишно дъно, изключвайки дъното предизвикано от пазарен гаф през юни месец 2008г.