Енергийният експерт проф. Атанас Тасев смята, че очевидно е намерено компромисно решение от ДКЕВР относно намалението на цените на тока.

"Аз преди две седмици още казах, че в стремежа си да решим един проблем, ние пораждаме десет нови. Все пак надделя разумът - не пипнаха микса, не пипнаха "Козлодуй" и "Бобов дол"", заяви в предаването "12+3" на БНР проф. Тасев.

Той опонира на бившия министър Трайков, че такса "пренос", т.е. достъпът на системните оператори, включва и разходите за "Белене", понеже "Белене" все още не съществува в икономическото пространство.

Проф. Тасев се съгласи с мнението на Трайков, че трябва внимателно да се преразгледа ситуацията около термоцентралите.

Проф. Тасев апелира главният прокурор да поиска документите за ТЕЦ "Гълъбово", собственост на американската AES от 2000-а година досега. Той се мотивира с факта, че е открил, през 2001-ва, като анализатор, проблеми във финансовия модел на тази централа, която тогава е била в проект и намалих съществено проектната цена на електроенеригията, а сега цената е двойна и трябва да се провери дали промените са обосновани и ако не - да се атакува самият договор. ТЕЦ "Гълъбово" тежи като воденичен камък, и това всички го признават.

„Второ, трябва да се преразгледат и всички документи, по-известни като акт 16, от периода май-юни миналата година, предшестващи новия ценови период. Именно тогава са въведени "по Стахановски" нови мощности по стари цени, което струва 1 млрд. евро на потребителите за следващия 20-годишен период."

Проф. Тасев смята и че за ТЕЦ "Бобов дол" трябва да се търси алтернативна заетост, защото според европейска директива до 2050-а година се затварят топлоелектрическите централи, които не са приспособени да улавят и депонират въглеродния двуокис.

„Аз съм "лошият пророк" и измъкването е само временно. Трябва да се действа проактивно. Нека да си свършат работата компетентните органи. Очевидно има проблеми в енергетиката, но те не са там, където ги сочат. Отправям предложение чрез вас да има има специализиран омбудсман по енергийните въпроси", заключи енергийният експерт.