На 10 април Министерството на земеделието на САЩ (USDA) публикува редовния си месечен доклад за състоянието на световния зърнен баланс. И този път в прогнозните данни имаше изненади, коментира farmer.bg.

Проучването, направено от водещи информационни агенции (Reutеrs, Dow Jones, Bloomberg) в навечерието на оповестяване на доклада показа, че в търговските среди преобладават нагласи за значимо редуциране на запасите от царевица в САЩ, запазване на основните показатели в баланса на пшеницата и намаление на оценките за добив от царевица и соя в Южна Америка.

Прогнозните данни за запасите от царевица в САЩ в края на 2011/12 г. обаче се оказаха значително над очакваните от пазара стойности - 20,3 млн.т. Освен това с изненадващите 2 млн. т. беше намалена и оценката за потреблението на царевица в глобален мащаб. Веднага след оповестяването на доклада водещите анализатори коментираха, че публикуваните цифри ще имат силен депресиращ ефект върху цените на фуражното зърно.

При пшеницата новата прогноза демонстрира увеличение на глобалното потребление с близо 3 млн.т. в сравнение с мартенския доклад (до 686,7 млн.т.), което при непроменена оценка за добива (694,3 млн. т.) рефлектира за редуциране на световния преходен запас от 209,6 млн. т. до 206,3 млн.тона. Търговците окачествиха промените в прогнозните цифри при пшеницата като позитивни, но негативните настроения от изненадващо високите данни за запасите от царевица в САЩ насочиха ценовата крива рязко надолу.

Допълнителен натиск върху пазара оказаха и неблагоприятните индикации за развитието на световната икономика и най-вече информациите за забавяне на икономическото развитие на Китай.

След публикуване на доклада борсовите и експортните котировки на пшеницата и царевицата в САЩ се сринаха с 6-8 долара. На 10 април мека червена зимна пшеница вече се предлагаше за износ от САЩ по 256 д./т FOB и 275 д./т FOB съответно.

Понижението на цените на американските пазари се отрази негативно и върху ценовата конюнктура на Стария континент. Цената на пшеницата на борсата в Париж на 10 април спадна с 2,75 евро до 208,50 евро за тон за доставка през май.

Все пак европейските производители и търговци поне засега не виждат сериозни мотиви за значимо поевтиняване на хлебното и фуражното зърно в Европа. Повечето от тях са на мнение, че пазарът скоро ще се стабилизира, тъй като ценовият срив в Чикаго до голяма степен се дължи на спекулативния фактор.