Производители на вино от Нова Зеландия, САЩ, та дори и Франция преминават от стъклени към пластмасови бутилки, като посочват, че те са по-леки, по-щадящи околната среда и не са лоши за виното, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бутилките от полиетилен терефталат ПЕТ (PET) могат да се рециклират изцяло, не се чупят, те са по-малки и по-леки за транспортиране, отколкото стъклените, а за производството им и се използва по-малко енергия.

Гледаме (на пластмасата) като на положителна стъпка за пестене на електроенергия и производствените разходи , посочи Майкъл Уентуърт от новозеландската винарна Йеландс истейт (Yealands Estate). По думите му пластмасовото шише е с 89 процента по-леко от стъкленото.

Пластмасовите бутилки не променят вкуса на виното, посочиха от винарната Йеландс, а нейните Мерло и Совиньон блан в пластмасови шишета се представили добре на състезания за дегустация на вино със затворени очи.

За винарската изба Нейкид уайнъри (Niked winary) в американския щат Орегон, която използва пластмасовите бутилки повече от година, шишетата отговарят на концепцията й за носене на бутилките навън сред природата.

Двете винарски изби използват бутилки от 750 милилитра, които според Уентуърт изглеждат по-малка до общоприетия размер бутилки.

"Потребителите може да си помислят, че не получават същото количество вино, затова ясно обозначаваме на етикетите нашите 750 милилитрови шишета", добави той.

Въпреки удобството на пластмасовите бутилки все още има проблем с възприемането на външния им вид, защото някои потребители все още предпочитат да пият вино, които наливат от стъклени бутилки.