Великотърновската окръжна прокуратура започна проверка дали е законно строителството на АЕЦ "Белене" по сигнал на Общински съвет ­ Свищов.

С писмо от 16.04.2007 г. общинските съветници са поискали от главния прокурор и омбудсмана на Република България да разпоредят незабавна проверка относно законосъобразността, целесъобразността, процедурната издържаност на подновяването на строителството на електроцентралата.

Проверка се иска и на изразходените над 8 млн. долара за ДОВОС на АЕЦ "Белене" от американската фирма "Парсънс", за легитимността на експертизите и за цялостна финансова ревизия на изразходваните средства от замразяването на обекта през 1990 г. досега.

"Средствата, похарчени за ДОВОС , са 44 пъти по-високи от аналоговия доклад за АЕЦ "Козлодуй".

При изготвянето му в местните администрации не са регистрирани проучвания за сеизмичността на района, а повторение на сценария "Вранча" от преди 30 г. е напълно реален", каза председателят на ОбС ­ Свищов, доц. Андрей Захариев, цитиран от в."Янтра днес".

Съветниците са поискали от всички екоорганизации на територията на Великотърновска, Плевенска, Русенска и Ловешка област да представят на прокуратурата всички документи, снимки и доказателства, които показват, че на това място не бива да се строи електроцентрала.

Обществеността на Свищов беше манипулирана. Местните еколози не получиха нито един конкретен отговор на зададените около 150 въпроса, касаещи "Белене", каза още доц. Захариев.

Според прокурор Христо Томов, който работи по случая, проверката може да бъде прехвърлена на плевенския съд, тъй като район Белене е подсъден на Плевен.