Директорът на Агенция по безопасност на храните Йордан Войнов, съобщи пред bTV, че ще стартират проверки на цитрусовите плодове заради боите, с които се третират вносните портокали и мандарините, продавани на българския пазар. По кората на няколко портокала се забелязват точици червена боя. При избърсване на плода с мокра кърпичка, по нея остават следи.

Съмненията на търговците са, че тези плодове са опасни за здравето на хората. Портокалите и мандарините, които в момента се продават на нашия пазар, са внос предимно от Гърция. Според продавачите обаче гръцките портокали се берат зелени, след което в специални заводи се боядисват и се полират, за да добият търговски вид.

Боите, с които се оцветяват портокалите, би трябвало да са безвредни. Те обаче са забранени в Норвегия, САЩ и Япония, тъй като причиняват алергични реакции. Тъй като Гърция е член на Европейския съюз, цитрусите от там влизат на нашия пазар със сертификат за качество, който е валиден за цялата общност. Затова до днес тези цитруси не са проверявани от българските контролни органи.