През зимата цените на борсовите стоки традиционно се увеличават, но при някои от тях има задържане на нивата от края на 2008 година.

Това коментира Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, цитиран от БНР. 

През януари спря рязкото поевтиняване на петрола, ценната на който падна близо три пъти през втората половина на 2008 година.

Същата е картината и при пшеницата - зърното поевтиняваше от март до декември 2008 година по световните пазари и в България.

През януари пшеницата започна леко да поскъпва, както по света така и на нашия - Черноморски регион, посочи Васил Симов.

В България засега пшеницата задържа цената си на нива около 200 - 210 лева за тон, поради огромното предлагане от страна на брокерите.

Цената на брашното обаче продължава да пада - тази стока обикновено следва тренда на зърното, но с около месец - месец и половина закъснение, каза Симов.

На цената на хляба влияят много други фактори освен стойността на пшеницата и съответно на брашното, каза Симов.

Тя се влияе и от поскъпването на електроенергията и от проблемите, които имахме с доставките на природен газ. Така че хлябът няма как да поевтинее, но колко ще поскъпне - само пазарът може да каже, каза директорът на ССБ.

Въпреки икономическата криза и трудното вземане на кредити трябва да очакваме съживяване на пазара, защото традиционно януари е труден за производители и търговци, допълни Симов.