Равнището на радиоактивния йод във водопроводната мрежа в Токио спадна днес, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА. След като вчера в пречиствателната станция бе измерен радиоактивен йод-131 над допустимата граница, днес концентрацията му спадна под нормата, съобщиха представители на токийската община. Сега водата може да пие от бебета под 1 година, посочва ИТАР-ТАСС.

Повишени равнища на радиация, опасни за бебетата, са измерени в пречиствателните станции в Кавагучи, префектура Сайтама, която е близо до Токио, съобщи агенция Киодо, цитирана от БТА. Там са измерени 120 бекерела радиоактивен йод. Вчера в Токио в пречиствателна станция в Токио имаше 210 бекерела радиоактивен йод. На жителите на града бе препоръчано да не дават на бебетата вода от водопровода.

Повредената от цунамито АЕЦ Фукушима е на 250 км северно от Токио. Там усилията за охлаждане на трети реактор на централата бяха подновени днес, след като вчера служителите прекъснаха работа заради изпуснат черен дим. Това предаде Франс прес, като цитира японската агенция за ядрена сигурност.

Не е известна причината за издигането на дима. Състоянието на трети реактор е най-тревожно, защото той бе най-тежко повреден от цунамито на 11 март и от експлозията в сградата, където се намира, предизвикана от натрупване на голямо количество водород.

Пожарникари обливат реактора с вода, за да охладят горивото и да предотвратят верижна реакция. Техниците се опитват да задействат помпа, с която да захранят с вода и охладят трети реактор.