Нарастването на БВП на развиващите се страни през 2012 г. може да се забави до 5,5%, при постигнат 6% за тази година. А в държавите с високо равнище на доходи - може да бъде и по-малък от 2 на сто, предупреждава главният икономискт на Световната банка, Джъстин Ифу Лин, цитиран от РИА Новости.

Той се опасява ,че при рязко влошаване на икономическата ситуация в света, резултатите могат да бъдат още по-лоши, особено в развитите страни.

Главният икономист на СБ предлага пет специални мерки, които могат да помогнат на развиващите се държави да преодолеят втората вълна на кризата. Препоръчва се на лидерите да обърнат внимание на „бюджетното пространство".

Световната банка прогнозира бюджетни проблеми за около 50 развиващи се икономика, чиито потребности от външно финансиране надхвърля 50% от собствения им БВП.

На власите ще се наложи да се откажат от кратковременно стимулиране на търсенето, оказвайки подкрепа на дългосрочни проекти. Те не бива да допускат в това отношение „прегряване„ на отделни сектори, а така също, още преди настъпване на кризисни моменти, да усилят подкрепата си за по-бедните слоеве от населението.