„По-либерално" ще могат да инвестират активите си универсалните пенсионни фондове (УПФ), които получават по 5% от осигурителния доход на 3.14 млн. българи( и съставляват т.нар. втори стълб от пенсионното осигуряване.

Това заяви Ангел Джалъзов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление „Осигурителен надзор", по повод промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които комисията предлага. В момента тече процедура по съгласуване и в най-скоро време очакваме новите текстове да бъдат приети от Министерския съвет и да станат законопроект, допълни Джалъзов.

Основната идея е 9-те пенсионни дружества, които оперират на българския пазар и имат активи от 3.5 млрд. лв. да регистрират по-висока доходност, като вече ще могат да записват акции при условия на първично публично предлагане, ако промените бъдат приети.

За сметка на това осигурените лица при влизане в даден фонд, трябва да получат информационен лист, с който да им се обясни, че положителната доходност на пенсионните им вноски не е гарантирана

Това на практика задължава гражданите, които участват в УПФ, да изложат на риск инвестицията си само срещу едно карто обяснение, че доходност партидата им не е гарантирана.

Според направени изчисления УПФ са били с отрицателна доходност и през 2011 г.

Освен в IPO, пенсионните фондове вече ще могат да инвестират и в дългови ценни книж,а издадени или гарантирани от международни финансови институции, варанти* по акции, търгувани на регулираните пазари, дялове от алтернативни инвестиционни фондове и хеджиране (метод за застраховане) чрез опции, предлагани на нерегулираните пазари.

УПФ вече ще могат да инвестират и до 20% от активите си в дялове от колективни инвестиционни схеми при 15% сега.

Дружествата ще могат вече да инвестират и 30% от активите си във финансови инструменти деноминирани в различни валути от българсия лев и еврото. Досега този процент беше 20%.

Основната идея на промените е да могат пенсионните фондове да разширят участието си на развиващите се пазари (основно тези в Китай, Бразилия и Русия), които носят по-висока доходност, заяви Джалъзов.

Промените забраняват на УПФ да инвестират в имоти извън България, опция която в момента е разрешена от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Доброволните пенсионни фондове, които не са задължителни и всеки сам решава дали да участва в тези схеми. вече ще могат да инвестират до 20% от активите си в акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), които най-често оперират на пазара на недвижими имоти. Досега ограничението беше сведено до 10%.

Другите промени в КСО са свързани с диференциране на размера на глобите и санкциите. Размерът на глобите за нарушения в действащия кодекс са от 200 до 10 000 лева. В законопроекта тези размери остават, но нарушенията са диференцирани в три групи.

Размерите на санкциите в действащия кодекс са от 10 000 до 50 000 лева. В законопроекта санкциите са от 5000 до 75 000 лева, като и тук нарушенията са диференцирани по групи.

Предвидени са и нови глоби - за предоставяне на невярна информация на КФН и за осигурителен посредник, невписан в регистъра на КФН. Отпада таксата при прехвърляне от един пенсионен фонд в друг.

Нови изисквания ще има и към лицата, които са посредници на фондовете. Според готвените промени, физическите лица трябва да имат поне средно образование, да не са осъждани и да не им е наложена забрана да упражнават професия във финансовата сфера.

От 2017 г. таксите, които УПФ прибират, за да управляват средствата ни, ще започнат плавно да намаляват, тъй като от тогава вноската в УПФ ще се увеличи от сегашните 5% на 7%, стана ясно още на пресконференцията. В момента 5% от вноската ни в тези фондове отива като такса за управление.

* Варантите дават на притежателя си правото, но не и задължението да купи или продаде предварително определено количество ценни книжа по предварително фиксирана цена в определен срок или на определена дата.