Два регистъра ще ловят фалшивите болнични листове, съобщи управителят на НОИ Христина Митрева пред БНР. От следващия месец ще има публичен регистър на болничните листове по предприятия. В друг регистър, който е в порцес на подготовка, ще се вписват болнични листове, които се издават от лекарите.

Регистрите бяха една от антикризисните мерки обявени от правителството, по която имаше пълен консенсус между правителство, работодатели и синдикати.

Първоначално болничният лист ще се сканира, вместо данните да се въвеждат ръчно. По-късно електронна форма на болничния лист ще бъде изпращана в НОИ директно от личния лекар или от болницата, обясни Митрева. По думите й вече започва електронното сканиране на болничните. В сегашните листове ще се вписват и някои допълнителни данни, което няма да затрудни лекарите, като така ще се засили контролът върху издаването на болничните листове.

Създаването на регистрите бе наложено от недобросъвестни действия на някои лекари, които издаваха болничен без да има нужда. От друга страна, има работодатели, които принуждават служители да излизат в отпуск по болест, като по този начин спестяваха пари за заплати, твърди шефката на НОИ.

Заради това съмнение бе решено работодателите да плащат първите 3 дни от болничните по 70% от възнаграждението по трудов договор. Тази мярка заедно със създаването на регистрите ще спести 50 млн. лв. в НОИ до края на годината, смята Митрева.

За бизнеса е важно да има строг контрол, след като той плаща първите три дни от боледуването, коментира Григор Димитров от Българската стопанска камара: "Нашата идея е да се знае кой издава болнични листа, какво е числото на издаваните болнични листове, защото не е тайна, че съществува и такава практика, често необосновано се издават болнични листа, които са като средство за отпуска на работниците."

Христина Митрева допълни, че регистърът ще извади наяве не само лекарите, но и работодателите, които злоупотребяват, за да пестят от заплати.
Тя даде пример с Бургас и Благоевград, където издадените болнични били еднакъв брой, а морският град бил няколко пъти по-голям от планинския.

До една година ще има и електронен болничен лист, който ще стига от личните лекари и болниците директно в института и обезщетенията ще се плащат още по-бързо, а текущият контрол ще е по-ефективен, съобщи още управителят на НОИ. Всички тези мерки ще намалят злоупотребите поне с 15-20 процента.