Предложенията топлоенергията и природният газ да поевтинеят от началото на следващата година ще бъдат обсъдени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Очаква се през следващите 3 месеца синьото гориво да се продава с около 6 на сто по-евтино, а цените на парното и топлата вода да паднат между половин и 6 процента за различните градове в страната, предаде БНР.

Енергийният регулатор не се съобрази с искането на "Булгаргаз" синьото гориво да е по-евтино с 2 процента и предложи намаление на цените от 6 на сто. Така, ако предложението на комисията бъде одобрено, през следващото тримесечие хиляда кубически метра газ ще струват 509 лева без ДДС.

Понижението на цените на газа дава възможност да бъдат намалени и цените на парното и топлата вода. В Плевен те се очаква да паднат с около 6 процента. В София, Пловдив, Бургас, Варна, Враца и Велико Търново топлоенергията ще е с 5 на сто по-евтина. В Перник и Сливен поевтиняването ще е със символичния половин процент.

Сметките за парно тази зима, обаче, ще са по-високи от тези през предишната, тъй като намалението на цените на парното и топлата вода, няма да е достатъчно, за да компенсира по-големите поскъпвания през предишните периоди. Например, в София топлоенергията през юли скочи с 19 на сто, докато сега поевтиняването е само с 5 процента.