До две седмици ще бъде даден нов старт на процедурата за приватизацията на БДЖ "Товарни превози" при значително занижени критерии за допустимост до участие, обяви по БНР изпълнителният директор на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов.

След цялостен и подробен анализ на състоянието на дружеството ръководството на АПСК е взело решение новата процедура да продължи 77 дни.

Този път изискванията за стратегическите инвеститори са 300 млн. евро оборот за последните 3 години и опит в железопътния превоз от минимум 5 години. Изискването към финансовите инвеститори е да имат минимум 400 млн. евро оборот за последните три финансови години.

Емил Караниколов обяви, че вече има потенциални инвеститори, но отказа да назове имената им. Той не пожоела и да съобщи стойността на оценката на "Товарни превози", която е определена от АПСК.

"Не е коректно да споменавам цена, защото като представител на държавата, ако кажа една цена, всички инвеститори ще искат да дадат по-малко от нея. Цената ще бъде такава горе-долу, каквато ни е справедливата пазарна оценка", поясни Караниколов.

Той прогнозира до края на тази година или най-късно до началото на следващата вече трябва да стане ясна и предложената оферта от бъдещия купувач.

Караниколов увери, че всички следприватизационни ангажименти, които са обвързани с работниците в дружеството вече са окончателно съгласувани със синдикатите.

АПСК спря първия конкурс за приватизация, заради липсата на сериозен инвеститорски интерес.