Победата на про-европейската партия Нова Демокрация на неделните избори в Гърция намали риска от неконтролирано излизане на страната от Еврозоната в близкосрочен план (т.е. Grexit), заяви днес шефът на отдела за суверенни кредитни рейтинги EMEA на агенция S&Poor's - Мориц Краемер на конференция в Лондон.

"В близкосрочен план, аз смятам че изборните резултати в Гърция вероятно показват, че ще има по-конструктивни задължения и ангажименти на новото гръцко правителство към Тройката (мисията на ЕК, ЕЦБ и МВФ на основните кредитори на Атина)", заяви Краемер от S&Poor's.

Той обаче предупреди, че както Гърция, така и нейните кредитори ще се нуждаят от по-нататъшна работа за да осигурят, че Атина може да остане в Еврозоната в средно и дългосрочен план.

Говорейки пред журналисти в Лондон, Краемер отбеляза, че S&Poor's все още държи "ССС" суверен кредитен рейтинг за Гърция. "Това означава, че остава рискът от предстояща неплатежоспособност/фалит", предупреди той.

Краемер каза, че настоящата програма за финансова помощ за Гърция се нуждае от основен ремонт, тъй като "заложените в нея настоящи фискални цели не могат да бъдат изпълнение". Той каза, че трябва да има компромис и от двете страни и че каквито и да са по-нататъшни опити за отслабване на гръцката дългова тежест трябва да включват официалните кредиторски искания към държавата.

Бел.р. Двете досегашни спасителни програми за Гърция в последните години де факто заместиха дълговете на частните кредитори с официалните кредити от Еврозоната и МВФ. И докато МВФ се радва на т.н. кредитор от първа инстанция спрямо другите кредитори на Гърция, заемите които Еврозоната първо отпусна за Гърция през 2010г. бяха конкретно "далаверски" променени да не бъдат от т.н. "втора категория" към настоящите задължения на Атина (т.е. да не останат назад в редица на чакащите за тяхното изплащане в случай на фалит). В същото време обаче частните кредитори бяха ударени жестоко с т.н. суапова сделка по гръцкия дълги и предварителната сериозна обезценка на притежавания от тях гръцки дълг, а в същото време официалните кредитори на Гърция (в т.ч. ЕЦБ и други национални банки от Еврозоната) притежаващи гръцки дългови книжа въобще не бяха "порязани" от тази сделка.

Според Краемер от S&Poor's, проблемът в Еврозоната е в баланса на плащанията, а не във фискалната криза. Той смята, че политиките са довели до по-нататъшна дупка между банковия и суверенния дълг и по-конкретно в Испания. Според него, т.н. система Target2 (системата за разплащания между ЕЦБ и 17-те централни банки от Еврозоната) не може да разреши дълговите проблеми в региона. Той не може да каже дали настоящите спасителни финансови мрежи са достатъчни.

Краемер каза, че Еврото е политически, а не икономически проект (бел.р. Много точно казано!). Според него, няма нежелание от европейските власти за спасяване на Еврото/Еврозоната, а има проблеми с тяхната комуникация.