Ключова роля в сегашната световна финансова криза са изиграли банкерите, но те са имали помощници, твърди в интервю за в. "Ханделсблат" известният банкер, един от най-влиятелните представители на американската върхушка и идеолог на глобализацията Дейвид Рокфелер.

В отговор на въпроси на германското бизнес издание дали банкерите са виновни за сегашната криза Рокфелер казва:

"Разбира се, те изиграха ключова роля. Безразборното раздаване на кредити, екзотичните финансови продукти, които продаваха на клиентите си - всичко това е причина за финансовата криза", посочва банкерът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Дейвид Рокфелер, който е на 95 години и внук на Джон Рокфелер(който стартира бизнес с продажба на ябълки), е убеден в същото време, че "не само банкерите са виновни за това - те имаха помощници: политиците, ипотечните брокери, Управлението за федерален резерв на САЩ(ФЕД), пише БТА.

В пика на ипотечния бум вярата в нерегулируемия свободен пазар в САЩ бе силно плашеща. Тази вяра лиши много хора от критичен поглед върху действителността. Това постоянно се случва, както ни учи история", отбелязва Рокфелер, привеждайки за пример манията по лалета в Холандия през 17-и век.

"Сегашната криза вероятно няма да бъде последната. Кризите постоянно възникват", убеден е банкерът. Той посочва, че не е било възможно изцяло да бъде избегната сегашната криза, тъй като "нейните корени са дълбоки", но "вероятно бе възможно тя да бъде отслабена".

"ФЕД трябваше навреме - в края на 2007 началото на 2008 година - да вдигне лихвата.

Според него това е особено необходимо в условията на повишено търсене на кредити и усложненията на управлението на рисковете заради глобализацията. "През последните 20 години механизмите на контрол непрекъснато отслабваха, а новите пазари и особено пазарите на деривати изобщо не се контролираха", отбелязва финансистът.

"Вярвам обаче, че банкерите обаче си извлякоха поука от кризата и финансовата реформа, започната от правителството на САЩ, върви в правилния път", заключава Рокфелер. си или, най-малкото, да създаде впечатление, че обмисля евентуалното й повишаване. Това би намалило обема на лошокачествените кредити. Само че банката не направи това и сега ние сме принудени да живеем с последиците от пропуска", подчертава Рокфелер. Банкерът ветеран е убеден, че трябва да има "по-ефективно регулиране" на финансовите пазари.