Двете най-известни в света финансови династии от Европа и САЩ - Ротшилдови Рокфелерови, създават стратегическо партньорство обединяват част от своите активи. По този начин двете фамилии смятат да разширят и укрепят своите приятелски отношения, пише The Financial Times.

Предполага се, че инвестиционната компания на Ротшилд - RIT Capital Partners, ще закупи 37 на сто от акциите на структурата, управляваща активите на Рокфелер - Rockefeller Financial Services. Сумата на сделката не се съобщава, но двете страни са се договорили за възможното партньорство още преди две години. Тогава Рокфелерови са предложили на Ротшилдови да придобият дял от техни дружества.

Сключването на сделката, обаче, силно се затруднява, тъй като Ротшилдови искат да купят акциите на Rockefeller Financial Services, принадлежащи на френската банка Societe Generale, придобити през 2008 година.
Според изданието главите на двете фамилии Дейвид Рокфелер и Якоб Ротшилд подържат приятелски отношения вече 50 години. Първият е на 96 години, а вторият на 76 години.
Инвестиционната група на Рокфелер е създадена през 1882 г. от Джон Рокфелер и е била първата в света компания за управление на частни капитали, която е инвестирала активно в държавни ценни книжа. Към момента активите на Rockefeller Financial Services се оценяват на 35 млрд. долара, като контролният пакет се владее от семейството.

Банковата фамилия Ротшилд води началото си от франкфуртския търговец на бижута Майер Ротшилд. Единият му син Джеймс създава банка в Париж, а другият - Натан, в Лондон. Сега династията притежава с голяма финансова групировка, към която работят хиляди инвестиционни банкери по цял сват.