Кремъл предупреди в навечерието на неформалната среща на ЕС в Лахти, Финландия, че ратификацията на Енергийното споразумение в настоящия му вид е невъзможна, съобщава ПРАЙМ-ТАСС.

"Без изменение на формулировките в транзитния протокол и в самата харта, Русия няма да подпише този документ", заяви официално пред журналисти съветника на президента Путин Сергей Ястржембски. 

В Лахти темата за сътрудничеството в сферата на енергетиката ще бъде сред основните, първи по нея отношение ще вземе руският президент Владимир Путин.

До новата среща в Хелзинки на 24 ноември, когато е официалното съвещание Русия- ЕС по въпросите на Енергийното споразумение, то допълнително ще се обсъжда от експертите на двете страни.

"Бита тема" нарече споразумението Ястржембски. Той добави, че вече са загубени не малко часове, за да се доказва руската позиция и подчерта, че Русия за момента не е готова за ратификация на документа.

"Трябва да се вземат предвид интересите на всички страни, безперспективно е да се хранят надежди, че Русия ще измени на националните си интереси", заяви представителят на Кремъл.

Енергийното споразумение поставя Русия в неизгодна позиция при сключването на транзитни дългосрочни договори, стана ясно след срещата на президента Путин с лидерите на Франция и Германия.