Русия спечелила над 1 милиард долара от ипотечната криза в САЩ, съобщи финансовият министър на Русия Алексей Кудрин, цитиран от „Газета Ру". Руската федерация е инвестирала в облигации, които не са обезценили руската рубла.

В същото време експертите са скептични, че кризата ще свърши скоро.

Финансовата криза отново ясно напомни за себе си предвид предстоящото ново отписване на милиарди от банките, пише „Ханделсблат" в днешния си брой. Нараства тревогата, че още няколко финансови институции ще „колабират", защото не са в състояние да се сдобият със свеж капитал.

Негативната перспектива се вижда от състоянието на паричните и кредитните пазари. Показателни са високите нива на либора и евролибора, посочва Кристоф Рийгер от Dresdner Kleinwort.

Дългосрочното рефинансиране на банките е толкова скъпо както никога. За заеми в долари инвеститорите изискват от трезорите най-малко 3,7% доходност. Трудно е да се намери свеж капитал. „Ситигруп" например вече продаде своето дъщерно дружество в Германия за 5 милиарда евро, а „Мерил Линч" се освободи от своя дял в информационната агенция „Блумбърг".