Германската компания RWE официално оповести, че няма да участва в изграждането на АЕЦ „Белене" съобщи изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева.

Мотив за решението е финансово-икономическата криза в световен мащаб и непостигането на два от етапите по проекта, залегнали в споразумението - окончателен договор с изпълнителя и финансово структуриране на проекта.

RWE няма да плаща никакви неустойки на държавата, защото нищо конкретно не е подписвано в тази насока, предава в обедния си бюлетин БНР. От тук нататък всички дейности на площадката се замразяват поне за година и половина, каза пред журналисти Мая Христова - зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма

Проектът ще се преструктурира изцяло. Първо ще се избере фирма консултант като до два месеца ще се подберат критериите за тази фирма, второ - ще се поканят на конкурс нови инвеститори.

Час по-късно след пресконференцията в БЕХ, където новината беше обявена от неговия шеф Галина Тошева, премиерът Бойко Борисов съобщи, че немската компания е обявила намерението си пред него още преди месец и половина, но е изчаквала крайнияа срок за това. Той изтича в края на октомври, уточни Борисов.

Припомняме, компанията RWE държеше 49% от проекта АЕЦ „Белене", а българския дял в лицето на НЕК 51%. Дяловото участие на държавата може да се промени, стана ясно по време на изказванията на представителите на правителството, но това ще се решава съвместно с избрания консултант, посочи Христова.

„Атомстрой експорт" фирмата от Русия, която е основно натоварена със строежа на АЕЦ-а все още не е уведомена официално за отказа на германската компания от проекта. Предстоят разговори.

Представителите на БЕХ не можаха да посочат и разчети колко ще струва на държавата забавянето на строежа на атомната централа във Белене. Според депутата от Синята коалиция Иван Иванов, отказът на RWE, е сигнал, че друг инвеститор няма да се ангажира с проекта. А това означава, че той няма да се реализира.

Иванов посочи три аргумента за оттеглянето - сеизмичността на региона, високата цена и използванетона руска технология.

Според депутата от тук нататък са необходими около година и половина, за да се избере консултант, който да проведе процедурите, но дотогава енергетиката в Европа ще има съвсем други измерения и проучването ще бъде безпредметно.