Две нови станции на обща стойност 2.5 милиарда евро ще изгради енергийният концерн RWE в провинциите на ФРГ Саарланд и Емсланд. До 2012 г. концернът възнамерява да инвестира над десет милиарда евро. Едновременно с това, ако политическите рамкови условия са неблагоприятни, има възможност за частично изтегляне на компанията, информира германската медия Handelsblatt.

Съобщението е направено от представители на дъщерното предприятие RWE Power в четвъртък в Есен. В Линген (Емсланд) новата електростанция на газ и пара трябва да се включи в енергоразпределителната мрежа през 2009 г. Новата енергийна мощност на въглища в саарландския Енсдорф е планирана за 2012 г. Двете нови електростанции ще имат резултат общо 2.5 мегавата. Строителното намерение изисква съгласието на надзорните институции.

До 2020 г. енергийният концерн би желал да инвестира повече от 10 милиарда евро в нови електростанции. Но е възможен и друг сценарий, според който RWE частично ще се оттегли от този пазар. Най-неудобни за производителя са затягането на картелното законодателство и по-ниското разпределяне на CO2-сертификати.

„Има политически решения, според които реализирането на нашето намерение за строителство или ще се осъществи, или ще се осуети", гласи направеното от шефа на RWE Power изявление. Ако картелното законодателство се промени в посока ограничаване на печалбите и в добавка към това правата за емисии бъдат съкратени, проектите на RWE са застрашени.