Конфедерацията на британската индустрия (CBI) обяви, че има рязко подобрение на индекса на продажбите на дребно в Обединеното кралство до плюс 3 пункта през април, спрямо минус 44 пункта през март.

Това е най-силното едномесечно подобрение в историята на проучването стартирало от юли 1983г. насам.

Но от CBI прдпурепредиха, че въпреки силното покачване на индикатора, то все още не е сигнал за стабилна тенденция на възстановяване.

Обема на продажбите се покачи неочаквано до най-високото си ниво от януари 2008г. поради силното нарастване на продажбите в бакалиите.

"С оглед на покачващата се безработица спада на средните доходи, потребителите остават изключително нащрек и очакват нов спад в продажбите през май" казаха от CBI.

Индексът измерва баланса на продажбите на дребно, чрез запитване на фирмите дали техните продажби са се увеличили или намалили за съответния период.

Нарастващи стойности на показателя оказват положителен ефект върху паунда и инвеститорското доверие, защото продажбите на дребно съставляват голяма част от потребителските разходи, които са основен двигател на икономиката.

Ето защо след публикуването на данните паундът ограничи понижението си до 0.34 на сто от вчера и три часа след началото на сесията в Лондон пада до 1.4590 долара.