С общо 113 млн. лв. по проект за интегриран градски транспорт в София ще бъде обновен част от тролейбусния парк на столицата, ще бъдат монтирани 600 информационни табла по спирките на градския транспорт. Предвижда се и пълно обновяване на трамвайна линия номер 7. От общата сума 95 млн. лв. са безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие. Проектът ще бъде реализиран в рамките на 3 години, обяви пред БНР Деница Николова, шеф на дирекция „Програмиране на регионалното развитие" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Проектът ще допринесе за по-бързото предвижване на пътниците, като това ще стане чрез внедряването на т. нар. интелигентна система за контрол на трафика, посочи още Николова. Чрез интелигентна система целият градски транспорт в София ще получава т. нар. бърза линия с осигуряване на "зелена вълна" на светофарите.

Подобни проекти ще има и в още шест големи български града Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Русе. За всеки от тези градове има определен ресурс, който ще се използва целево за изграждане на интегриран градски транспорт, обясни Деница Николова.