Ръководството на най-голямата испанска банка Santander заяви, че е одобрило да купи  Alliance & Leicester за 1,3 милиарда евро.  На акционерите беше дадено правото да запазят  междинен дивидент от 18 пенса, пише британският вестник "Таймс". Книжата на Alliance & Leicester  се търгуваха към 13,30 часа днес на цена от 324 пенса за акция.  Акционерите на Alliance & Leicester ще получат една акция от испанската банка за всеки три от A&L, които испанските акционери ще придобият.

В специално изявление испанската финансова институция, която вече притежава британската Abbey, заявява, че е проявила интерес заради факта, че Alliance & Leicester разполага с депозити в размер на 31 милиона евро.  

Анализаторите от Леман посъветваха инвеститорите да продават акции при всяко покачване на цените на книжата.

От „Сантандер" заявиха, че  придобивката ще даде възможност Abbey и A&L да предлагат по-конкурентноспособни продукти и ще редуцират разходите за капитал на A&L. Рой Браун, мениджър от A&L  каза, че бордът на банката е одобрил испанската оферта след  внимателен анализ.

A&L  разполага с атрактивен и силен бизнес, бордът усеща показателните рискове, присъстващи при влошаване на икономическите условия и продължаваща турболенция във финансовия пазар, заяви още Браун.

Книжата на A&L се покачиха с 54% тази сутрин. Цената на акциите на банката удариха 1200 пенса преди година, но през този месец те се понижиха до 211 пенса след удара по британския ипотечен пазар и опасенията, че трезорът ще последва съперниците HBOS и Bradford & Bingley, които увеличиха капитала си.

Миналата седмица банката обяви, че Алън Джилиспи е новия директор на A&L. Джилиспи ще замести Дерек Хигс на поста, който почина през април.  10 години той е бил банкер в Citigroup и 14 години в офиса на Goldman Sachs в Лондон.

Сделката на испанската банка може да засили конкурентноспособността й. През април A&L докладва, че има 5,5 милиона дребни клиенти и 23,6 милиарда евро в депозити. За сделката Merrill Lynch консултира испанската банка, а  JP Morgan Cazenove и Morgan Stanley  съветваха А&L.