Националната електрическа компания на Сърбия предупреди, че страната може да остане без ток през 2012 година, тъй като електрическите централи в страната са остарели. Те са средно на по около 50 години и повечето от тях отдавна са с изтекъл срок за работа, казват от Електрическата компания, съобщи Expert.bg

Оттам предлагат като най-бързо решение за излизане от тежката ситуация изграждането на ядрена централа, но липсата на пари за ремонт на съществуващите централи, както и за инвестиция в изграждането на ядрена, налага спестяване на електрическа енергия, казват от Националната електрическа компания пред сръбското издание "Прес".

Като спасителен вариант от компанията посочват проекта за изграждането на централата "Джердап", който стартира по времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито през 70-те години на ХХ в. В един момент строежът е подкрепен и от Слободан Милошевич, но много отдавна е в застой. Прогнозите са централата да е с капацитет 2400 мегавата.

До 2015 година Сърбия има нужда от поне две централи от по 750 мегавата. Дори и да започнат търговете за изграждането на централа през 2009 година, реално тяхното строителство няма да започне преди 2011 година, казват още от компанията. До 2012 година Сърбия няма да има тежки проблеми с тока, но след тази дата единственото спасение е внос, подчертават от местната НЕК.