Няма да подкрепим акцията на WWF като останем един час на свещи, защото в съвсем близко минало сме били на свещи, и това съвсем не е забавно. Апелираме да не се подкрепя „Часът на Земята", а всеки по свой личен начин да реши как в ежедневието си  да спомагне за опазване  на планетата. Превръщането на страховете на хората от богатите  еколози  в забавление с боядисване  на бради и коси  в зелено  е глупаво и показва липса на  всякакъв  вкус и мярка. Това пишат в разпространена до медиите декларация от сдружение "Природа за хората".

Глобалната ПР акция на зелените „Часът на земята" цели чрез насаждане на страх от  бъдещето на планетата да  принуждават правителствата да отделят все повече  средства за екологични програми със съмнителна ефективност.

Европейската комисията разследва  изпълнителна си агенция по околна среда за преразход на милиони евро бюджетни средства, похарчени за луксозни семинари на екзотични острови и  380000 евро изразходвани   за цветя, вместо да ги отделят ефективно опазване на природата

Годишната вноска на Българя възлиза на 800 млн евро.

Олаф разследва бившия директор на природен парк Витоша за нерегламентирано изразходване на европейски средства.

Натрапването на идеята, че предстоят глобални климатични промени и  свързаните с тях катаклизми  ще доведат до бедствия, разрушения и заплаха за цялото човечество се основават единствено на факта, че сме в информационната ера. Дори и от най-отдалечените места информацията достига за секунди. Представянето на някои  естествени  природни събития  за  едва ли не разрушителни бедствия, невиждани в цялата история , е механизмът  чрез който се  всява страх  за бъдещето у  всеки индивид. Друг популярен приом е използването на  неточни  данни  за настъпващи изменения, вследствие на естествени климатични процеси,  от учени  без авторитет в академичната област, но добре представяни публично. Една част от средствата, които получават отиват  за финансиране на именно такива учени и институти, за създаване на филми и продукции, вещаещи  мрачно бъдеще за човешката цивилизация .

Ограничена група  хора  умело  манипулират световната общност  като превръщат  нашата любов към природата  и към Земята  в  доходоносен бизнес. Опасенията    принуждават правителствата да отделят все повече средства от ограничените си бюджети за насила натрапени  мерки, свързани с  екологията.  Те са за сметка за намаляване на социални програми,  справянето с глада , безработицата, болестите и заразите и с глобалния проблем - бедността .

По подобие на европейските си и световни партньори нашите екоактивисти действат по същия начин. Усвоените от тях през последните години над 30 милиона евро се използват  за развитие на собствените им структури, за откровен терор над инвеститорите, на бизнеса и държавата като стопански субект. Тяхно дело е спирането на стотици проекти в България, включително и публични, свързани с транспортната инфраструктура  под претекст, че се уврежда  околната среда или пък са нерегламентирана държавна помощ.

В условията на криза  това води  обедняване на цялата нация и обезлюдяване на цели региони, увеличение на престъпността и още редица негативни процеси. И всичко това е единствено  за  да могат  15-20 души, самоопределили се като съвестта на нацията ,  печелят .

Поради тези причини ние не желаем да подкрепим  акцията на WWF „Часът на Земята", пишат в заключение от сдружението "Природа за хората" и се обръщат към всички, които обичат природата и Земята по свой личен начин  да решат как в ежедневието си  да помагат за опазване на планетата.