Най-скандалните личности в американският корпоративен сектор, Андрю Фастоу бивш директор във фалиралия Enron Corp. и Бърнард Еберс екс-изпълнителен директор на WorldCom Inc., бяха осъдени на затвор заради умишлени злоупотреби.

Огромните счетоводни измами в двете компании доведоха до най-големите банкрути в историята на корпоративна Америка. Хиляди инвеститори останаха разорени, а стотици останаха без работа и без осигуровки.

Магистрати заявиха, че правосъдната система е проработила блестящо в този случай, който трябва да послужи за пример на всички директори и мениджъри в САЩ, които имат амбиции за бързо забогатяване.

Фастоу, който е на 44 години беше осъден на 6 години затвор заради огромни финансови злоупотреби и подправяне на счетоводни документи във фалиралия енергиен гигант Енрон. Адвокатите на Фастоу успяха да намалят присъдата му с 4 години от първоначално обявените 10 години през 2004 г.

Присъдата на Фастоу беше намалена заради помощта, която той оказа на разследването и желанието му да помогне на пострадалите с каквото може. Съдът постанови Фастоу да заплати глоби в размер над $24 млн., като 6-те години ще бъдат излежавани в затвора Бастроп щата Тексас.

В сравнение с Фастоу, присъдата на Еберс, бивш шеф на WorldCom, е направо „жестока". Той е на 65 години и ще бъде принуден да излежи 25 години в затвора Оукдейл щата Луизиана. Той е бил начело на огромни финансови измами, които доведоха до грандиозния фалит на компанията WorldCom.

Като част от злоупотребите, Еберс е присвоил над $400 млн. за лични нужди, като мега-яхта и огромно ранчо в Канада. Еберс никога не възстановява парите, което поставя и началото на фалита.

Еберс е познат в бранша като „Директорът, който предпочита каубойски ботуши пред черните костюми". Под негово ръководство компанията WorldCom достига до лидерството в сектора на телекомуникациите, но и под негово ръководство компанията достига до нечуван фалит.

Според федералните закони, Еберс ще трябва да излежи най-малко 85% от присъдата си преди евентуално да бъде помилван. Адвокатите му заявиха, че той страда от сърдечни проблеми, а с присъда от 25 години това го обрича на доживотен затвор.

Еберс се е съгласил да предостави цялото си богатство и имущество за да покрие поне част от загубите на инвеститорите и други заинтересовани лица.