Несъгласувани действия на производителите могат да доведат до поредния дефицит на какао и респективно на шоколад в света, предупреждава Международната организация за какаото (ICCO).

Изпълнителният директор на организацията Жан-Марк Анга твърди, че дори цените на какаото да се удвоят от сегашните 3 хил. долара за тон, това няма да се отрази на потреблението, което се развива по собствени закони.

„Най-големият проблем за следващите няколко години не е в опасността от достатъчни количества в доставките, а в отсъствието на координация. Тя е причинена от колебанията в бранша и създава неувереност на пазара. Поради тази причина цените се „изстрелват до небето", а след това рязко спадат", заяви Анги на конференцията в Бали.

Той припомни, че през 1977 г. за тон какао са искали 4722 долара (съпоставими сега с 15 хиляди ), а в 2000 г. цените са се сринали до 774 долара (960 съпоставими д.) за тон.

Жан-Мари Анги прогнозира, че в скоро време световното производство ще нарасне от сегашните 4 млн. т. до 6 млн. тона, след което цените на какаото ще рухнат.

За да се стабилизира пазарът шефът на организацията предлага да се координират действията между страните-производителки и потребителите - компаниите от сладкарския бранш.